BiH
3

Radnici fabrike obuće "Fortuna" iz Gračanice angažirali advokate u borbi za svoja prava

Piše: A. B.
Gračanički.ba
Gračanički.ba
Više od 200 radnika koji su jučer blokirali najveću fabriku obuće "Fortuna" iz Gračanice, tražeći uvezivanje radnog staža, danas su angažirali advokate koji će im pomoći u pravnoj borbi, kazali su za Klix.ba.

Prema riječima radnika, uprava nije ponudila nikakvo rješenje za njihove probleme niti je pokazala zainteresiranost za pregovore, već im je stečajni upravnik Muhamed Hadžić jučer govorio kako trebaju raditi nacrno.

Tačno 217 radnika traži uvezivanje radnog staža i tvrde da su nezakonito odjavljeni mjesec dana ranije nego što im je obećano te su u nemogućnosti ostvariti pravo na osiguranje i zdravstvenu zaštitu.

Dok traje agonija dijela radnika gračaničke "Fortune", s druge strane ostatak normalno dolazi na posao i obavlja svakodnevne dužnosti. To nam je potvrđeno iz uprave, gdje su kazali da je dio radnika zadovoljan uslovima u fabrici.

Podsjećamo, početkom ovog mjeseca, više od 200 radnika su oduzeta radnička prava te ih niko nije obavijestio o nezakonitim radnjama koje su učinjene nad njima.

"Radnici 'Fortune' su nezakonito odjavljeni prije osam dana, o čemu nismo obaviješteni. Ranije nam je rečeno da će nas odjaviti 2. decembra, iako su to uradili 2. novembra. Nemamo uvezan radni staž, liječenje i bukvalno smo ostali na ulici. Nas 217 radnika smo odjavljeni i svi smo se jutros okupili ispred preduzeća. Dolazio je i stečajni upravnik Muhamed Hadžić koji nam je savjetovao da trebamo raditi nacrno", izjavili su ranije radnici za naš portal.