BiH
66

Blokirana najveća fabrika obuće u BiH: Radnici gračaničke "Fortune" traže uvezivanje staža

Piše: A. B.
Foto: Gračanički.ba
Foto: Gračanički.ba
Najveća fabrika obuće u Bosni i Hercegovini "Fortuna" iz Gračanice od ranih jutarnjih sati je blokirana, a 217 radnika traži uvezivanje radnog staža. Oni su nezakonito odjavljeni mjesec dana ranije nego što im je obećano te su u nemogućnosti ostvariti prava osiguranja i zdravstvene zaštite.

Kako je za Klix.ba kazala jedna od radnica kojoj su početkom ovog mjeseca oduzeta radnička prava, radnike niko nije obavijestio o nezakonitim radnjama koje su učinjene nad njima.

"Radnici 'Fortune' su nezakonito odjavljeni prije osam dana, o čemu nismo obaviješteni. Ranije nam je rečeno da će nas odjaviti 2. decembra iako su to uradili 2. novembra. Nemamo uvezan radni staž, liječenje i bukvalno smo ostali na ulici. Nas 217 radnika smo odjavljeni i svi smo se jutros okupili ispred preduzeća. Dolazio je i stečajni upravnik Muhamed Hadžić koji nam je savjetovao da trebamo raditi 'na crno'", izjavila je radnica koja nije željela otkriti svoje ime.

Dodala je kako im uprava konstantno obećava stvari koje ne može ispuniti te traži od radnika nezakonito obavljanje posla.

"Nijedan radnik se nigdje ne vodi na spisku listi osiguranja, a direktor nas je držao kao životinje iako smo svoju mladost ostavili u preduzeću. Planiramo se boriti za svoja prava dok ne ispune naše uslove i ne uvežu nam staž te osiguraju prijavu na biro", kazala je radnica.

Nedim Mahmutović je također radnik gračaničke "Fortune" koji je danas sa svojim kolegama bio u krugu preduzeća, a u izjavi za naš portal je potvrdio da je u toku stečajni postupak. Naši sagovornici su također kazali kako je jednoj radnici danas pozlilo te da je odvezena u hitnu pomoć.

Ovome dodajmo i to da je jutros od šest sati blokirana fabrika obuće "Fortuna" u kojoj radi 1.200 radnika. Stečajni upravnik Muhamed Hadžić radnicima je kazao kako je stečaj bio neminovan, jer su od prije tri godine zbog dugovanja za poreze i doprinose računi blokirani.

Inače, imovina "Fortune" se procjenjuje na blizu 28 miliona KM.