BiH
3

Radnici Doma zdravlja u Tuzli protestovali zbog lošeg standarda

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Nepoštivanje Kolektivnog ugovora, neusklađena sistematizacija, loš standard uposlenih i indiferentan stav rukovodstva razlog su mirnih protesta radnika Doma zdravlja dr. Mustafa Šehović iz Tuzle.

Protesti su organizovani u vrijeme pauze, trajali su 15 minuta, a bit će održavani do kraja radne sedmice u isto vrijeme.

Predstavnici radnika navode kako se radnicima, zbog višegodišnjeg negativnog poslovanja, ne uplaćuje regres, satnica nije usklađena s porastom troškova života, a ne poštuju se ni odredbe Kolektivnog ugovora. Gubitak Doma zdravlja samo u prošloj godini bio je blizu 200.000 KM.

Od radnika je menadžment Doma zdravlja zatražio da štede, odnosno da se smanji izdavanje lijekova s esencijalne liste. Radnici se s tim prijedlogom menadžmenta Doma zdravlja ne slažu, jer ne žele da se plata uposlenika obračunava i zavisi od broja propisanih lijekova s esencijalne liste, te se pitaju kuda idu zdravstvo i humanost.

Radnici upozoravaju nadležne službe u Općini Tuzla i Tuzlanskom kantonu da obrate pažnju na njihove probleme, jer mirni protesti, kako kažu, mogu prerasti u nešto sasvim drugo.