BiH
0

Radnici Dite: Abdurahmanoviću, prodaj jahtu i izmiri nam dugovanja!

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Radnici Fabrike deterdženata Dita iz Tuzle blokirali su ulaz u krug preduzeća zbog ignorantskog odnosa većinskog vlasnika prema njima koji im, kako kažu, duguje 21 platu i 47 mjeseci neuplaćenih doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje.

"Imamo dokaz da je u Diti počinjen privredni kriminal, ali niko ništa ne preduzima. Dosta je više igara i igrica. Mi se odavde nećemo skloniti dok nam većinski vlasnik ne izmiri obaveze”, kaže predsjednik Sindikata Dževad Mehmedović.

Radnici navode kako će u krugu preduzeća podići šatorsko naselje, a većinskom vlasniku Harisu Abndurahmanoviću poručuju: "Prodaj jahtu i počni izmirenje dugova prema nama. Kada izmiriš sve što si dužan, dat ćemo ti fabriku, pa radi šta god hoćeš”.

Radnici Dite su i prošle godine tri mjeseca proveli u šatorskom naselju. Sklonili su se nakon što je pronađen novi strateški partner, ali ni nakon toga proizvodnja u Diti nije zaživjela. U krugu preduzeća postoje magacini koji se iznajmljuju, a radnici navode kako se kirija uplaćuje na račun Harisa Abdurahmanovića. Blokadom prilaza onemogućen je i rad preduzeća koja imaju svoje magacine u krugu Dite.