BiH
0

Abdurahmanović poručio Vladi TK: Nemam novca da zaštitim imovinu Dite

Piše: D. Brkić
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Radnici Fabrike deterdžaneta Dita iz Tuzle, koji potražuju od većinskog vlasnika preduzeća 21 platu, već mjesec dana provode dane i noći u improvizovanom šatorskom naselju ispred upravne zgrade. Njihove najave se polako, ali sigurno obistinjuju, a radnici su još jednom upozorili Vladu TK na još crnji scenarij koji se sprema u nekadašnjem privrednom gigantu.

"Fabriku će gurnuti u stečaj, a iz tog će korist izvući banke. Sumnjamo da ćemo išta dobiti, ali nećemo tek tako dozvoliti da ostanemo bez ičeg", poručuju radnici Dite.

U međuvremenu resorno ministarstvo u Vladi TK upustilo se u prepisku sa menadžmentom Lore d.o.o. iz Sarajeva, odnosno sa većinskim vlasnikom Harisom Abdurahmanovićem.

"Diti je isključena električna energija, a od 1. septembra će ostati i bez fizičkog obezbjeđenja. Još u junu smo o tome obavjestili Harisa Abdurahmanovića, koji nam je u odgovoru naveo kako nema novca i da nije u mogućnosti da zaštiti pokretnu i nepokretnu imovinu Dite", navode u resornom ministarstvu Vlade TK.

U Vladi TK navode kako će se prema imovini Dite odnositi kao i prema svakoj drugoj privatnoj imovinu na području TK. Iz Vlade TK još uvijek se ne upuštaju u istragu o sunovratu nekadašnjeg privrednog giganta.

Podsjetimo, kupoprodajni ugovor s Harisom Abdurahmanovićem potpisali su tadašnji premijer Bajazit Jašarević, resorni ministar Mustafa Burgić, direktor Kantonalne agencije za privazizaciju Zijad Hasanhodžić i direktor Dite Abdulah Šahmanović.