|

Radnici ArcelorMittala Zenica tražili isplatu plaća i ostavku direktora Biju Naira

Radnici ArcelorMittala Zenica tražili isplatu plaća i ostavku direktora Biju Naira
39
Piše: E. M.
11.4.2019. u 16:10
6
komentara
39

dijeljenja
Radnici kompanije ArcelorMittal Zenica danas su se okupili ispred zgrade kompanije gdje su naoružani transparentima upravi kompanije poručili da žele isplatu plaća koje im kasne te zatražili ostavku generalnog direktora Biju Naira.
Štrajk je održan u periodu između dvije smjene bez obustave rada, a predsjednik Sindikata radnika ArcelorMittala Zenica Zuhdija Kapetanović je kazao kako nije isključeno da će obustava rada uslijediti narednih mjeseci ako im budu ponovo kasnile plaće.

Radnici ArcelorMittala okupili su se danas na mirnom protestu ispred zgrade uprave zbog kašnjenja plaće za mart te su demantovali navode kompanije da je ovo prvo kašnjenje plaća.

Foto: E. M./Klix.ba Foto: E. M./Klix.ba


"Ne prihvatamo razloge koje kompanija navodi za kašnjenje plaća, već smatramo da se razlog krije u osveti generalnog direktora zbog toga što smo prošle godine izganjali povećanje plaća i regres. Svoju osvetu je pokazao i u februaru kada je dijelio stimulacije menadžerima, a ne radnicima koji proizvode i ostvaruju profit", kazao je Kapetanović.

Dodao je da razlozi o problemima izvoza nisu utemeljeni, jer kako kaže svakodnevno iz kompanije izađe blizu 100 kamiona koji su unaprijed plaćeni. Prema njihovoj računici, kompanija ArcelorMittal Zenica za samo dva dana zaradi pet miliona KM, što je dovoljno za uplate doprinosa i plaća.

Podršku radnicima danas su dali i predstavnici Sindikata metalaca FBiH, a predsjednik sindikata Bajro Melez je kazao da ovo nikada nisu očekivali.

Foto: E. M./Klix.ba Foto: E. M./Klix.ba


"Nešto se debelo krije iza ovoga. Razgovarao sam s određenim strukturama vlasti, u ponedjeljak imamo kongres Sindikata metalaca BiH gdje ćemo jasno poručiti svima u BiH da nema više prevara radnika u ovom sektoru", izjavio je Melez.

Čestitke radnicima na borbi za svoja prava uputio je i Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

"Čestitam vam jer ste se odmah počeli boriti za svoja prava. Pokazali ste da znate i umijete stajati iza svog sindikata. Poslodavac se nikada neće na povećan profit sjetiti povećati plaće, ali kada su problemi, uvijek ide preko leđa radnika. Nastavite se boriti, svi smo uz vas", kazao je Šatorović.

Foto: E. M./Klix.ba Foto: E. M./Klix.ba


Radnici ArcelorMittala Zenica i sutra će se okupiti ispred uprave kompanije gdje će ponovo od 15 do 16 sati održati mirne proteste, sve do isplate plaća.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...