Iz Prijedora
78

Radnici ArcelorMittala autobusima krenuli pred Narodnu skupštinu RS-a

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Blizu 150 radnika preduzeća ArcelorMittal jutros se, kako javlja ATV, samoinicijativno organizovano iz Prijedora krenuli prema Banjoj Luci.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS nam nisu mogli dati zvaničnu potvrdu, navodeći da se informacije o tome da li ima namjera za blokiranje saobraćaja ili odlazak pred Narodnu skupštinu RS-a još uvijek prikupljaju.

U međuvremenu je MUP RS-a zaustavio tri dempera i jedan bager na raskrsnici u Omarskoj, a nejasno je da li su mašine "ArcelorMittala" krenule za Banja Luku ili je bio plan da blokiraju magistralni put Banja Luka- Prijedor u mjestu Omarska.

Mediji su ranije javili da se radnici dvoume hoće li mašinama blokirati saobraćaj u Omarskoj i presjeći putni pravac Banja Luka-Prijedor, ili će krenuti za Banju Luku pred Narodnu skupštinu RS-a.

Policijska uprava Banja Luka je u ponedjeljak obavijestila Sindikat ArcelorMittala da za blokadu Prijedorske petlje nisu ispunjeni zakonski uslovi. Radnici su prijetili da neće poštovati pravila, a u međuvremenu su se odlučili za odlazak u Banja Luku.

Oko 10 sati 50 radnika se uputilo pješke prema Banjoj Luci, a očekuju da će pred Narodnu skupštinu RS-a stići za 6-7 sati.

Podsjećamo, četiri radnika već štrajkuju u Banjoj Luci ispred Narodne skupštine Republike Srpske sa zahtjevom da se povuče odluka o prodaji 64,99 posto akcija osnovnog kapitala Rudnika željezne rude "Ljubija" dok ne dobiju čvrste garancije za radna mjesta.

Radnici su se na ovaj drastičan potez odlučili iz straha da će prodajom RŽR "Ljubija" kompaniji "Israeli investment group" izgubiti radna mjesta.

"Nećemo glad i bijedu", piše na transparentu koji su radnici jučer postavili ispred NSRS-a.

Sada će im se pridružiti više od 150 radnika.