Besane noći pred Vladom FBiH
1

Radnici 21. decembra: Tražimo samo ono što su nam obećali

Piše: E. G.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Radnici Ugostiteljskog trgovačkog i turističkog preduzeća 21. decembar iz Zenice već četvrti dan protestuju pred zgradom Vlade Federacije BiH. Sinoć su proveli besanu noć pokušavajući se sakriti od kiše ispod drveta, ali to ih, kažu, neće spriječiti da istraju u svojim zahtjevima.

"Od ponedjeljka smo ovdje, nismo bili pripremljeni na ovo, pa su se neki i razboljeli. Ovdje nas je 23, a inače nas u firmi ima 29. Ostali nisu mogli doći iz opravdanih razloga. Do sada ništa konkretno nismo uspjeli riješiti, imali smo razgovore sa predstavnicima Vlade, a naši zahtjevi su samo da se nastave razgovori koje smo imali 23. februara, odnosno da se ispoštuje tadašnji dogovor", izjavio je za Klix.ba Sead Delić, predsjednik Štrajkačkog odbora.

Radnici podsjećaju na obećanje koji su im dali Vlada FBiH i Vlada Zeničko-dobojskog kantona, Općina Zenica, Eletroprivreda i Rudnik mrkog uglja Zenica. Tada je, kažu, obećano da će iz federalnog budžeta biti izdvojen novac za opremanje kuhinje Studentskog centra u Crkvicama, kako bi se proširili kapaciteti i tako uposlio određeni broj radnika Hotela Rudar. Ništa od obećanog nije ispunjeno, a radnici su primorani da rješavanje svog statusa traže pod vedrim nebom ispred zgrade Vlade.

"Dogovoreno je da se deset radnika zbrine u Studentskom centru, a ostali da rade u hotelu. Mi smo tražili bilo kakvo rješenje, ali koje će biti adekvatno i koje će riješiti pitanje naših radnih mjesta. Od januara nismo primili platu, a za cjelokupnu našu situaciju konkretno krivimo učesnike dogovora od 23. februara ove godine", kaže Delić.

Radnike je dodatno razočarala i uzrujala izjava federalnog premijera Nermina Nikšića koji je rekao: "Kada se nešto dogovore sa Vladom FBiH, ona to i ispunjava, a oni sada traže nešto što nije do Vlade Federacije - traže novčana primanja. Zašto onda ne bi došli svi oni koji ne primaju platu da im je Vlada da."

Ogorčeni radnici tvrde da je ovo potpuna neistina.

"Nije tačno da smo mi došli po plate, došli smo da se nastave razgovori. Tražili smo neki vid pomoći da se trajno riješi naš problem, jer smo i mi valjda građani Federacije BIH. Mi samo želimo da nam se omogući da djecu šaljemo u školu, kao što su to uostalom omogućili građani FBiH ovima što sjede u ovoj zgradi", kaže Delić.

Došli smo da nam se pomogne da živimo od svog rada, tvrdi i Anklica Mijatović, jedna od radnica 21. decembra.

"Obećano nam je i sada od toga nema ništa. Onda premijer kaže kako smo mi došli po plate. Ma nije istina! Pljunuo nam je u lice ovim. Evo tu smo četvrti dan, kiša je padala, nikoga ne zanima što smo mi tu. Možemo se samo zahvaliti građanima Sarajeva koji su nam donosili hranu i obližnjim ugostiteljima koji nam dozvoljavaju da idemo kod njih u toalet", ogorčena je Mijatović.

Radnici 21. decembra danas ponovo imaju sastanak sa predstavnicima Federalne vlade. Kažu neće tražiti ništa drugo nego da im se obezbjedi da sami mogu prehranjivati svoju djecu i slati ih u školu, odnosno da zarađuju od svog rada.