Sarajevo
0

Radni sastanak o centru za djecu koja prose na ulici

FENA
Dnevni centar za djecu koja obavljaju rad na ulici u Kantonu Sarajevo obilježit će godišnjicu postojanja radnim sastankom na kome će biti riječi o značaju ove ustanove i njenoj održivosti.

Projekt "Dnevni centar za djecu koja obavljaju rad na ulici u Kantonu Sarajevo" realizira se uz finansijsku i stručnu podršku organizacije Save the Children Norway.

Međutim, ta podrška se završava krajem 2011. godine, zbog čega će ovaj sastanak biti posvećen načinu osiguranja opstanka Dnevnog centra.

Sastanak će biti održan danas, u sedmici kada se obilježava Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima.

Prisustvovat će mu gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, ambasador Kraljevine Norveške u BiH Jan Braathu i načelnici svih općina u Kantonu Sarajevo. Domaćin je Javna ustanova Kantonalni centar za socijalni rad.

Dnevni centar je otvoren radi zaštite djece koja se bave radom na ulici. Za godinu postojanja pružio je utočište za više od 200 dječaka i djevojčica koji obavljaju rad na ulici (prosjačenje, pranje vjetrobrana na raskrsnicama i dr.) te im omogućio da provedu određeno vrijeme tokom dana u sigurnom, toplom i ugodnom prostoru, gdje im se pružaju topli obrok, kupanje, pranje veša i čista odjeća.

Djelatnici Dnevnog centra pomažu ovoj djeci i njihovim porodicama da dobiju identifikacijske dokumente te zdravstvenu i socijalnu zaštitu, a djeci i da se upišu u školu i ostanu u njoj.

Prema podacima Centra za socijalni rad Kantona Sarajevo, u proteklom periodu je 65 djece zatečeno u prosjačenju na ulicama grada. Samo u ovoj godini 24 djece koja nisu pohađala školu redovno je upisano zahvaljujući zalaganju i pomoći Dnevnog centra.