{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radmila Čojo i Drago Nedić omogućili uvoz neispravnog mesa iz Makedonije u BiH

5.8.2015. u 08:59
0
10
Radmila Čojo i Drago Nedić omogućili uvoz neispravnog mesa iz Makedonije u BiH
0
Radmila Čojo i Drago Nedić omogućili uvoz neispravnog mesa iz Makedonije u BiH
Drago Nedić
MUP RS-a podnio je izvještaj Okružnom tužilaštvu u Banjoj Luci protiv Radmile Čojo, zamjenice ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, i Drage Nedića, direktora Instituta "Dr Vaso Butozan", te Biljane Pećanac, zaposlene u ovom institutu, zbog sumnje na zloupotrebu položaja i nesavjestan rad u službi.
Naime, oni su omogućili proizvođaču mesa iz Makedonije uvoz namirnica u našu zemlju uprkos činjenici da im je bio zabranjen i to zbog zdravstveno neispravnih namirnica, odnosno prekomjernog učešća fosfata u proizvodima.

Uvezene neispravne namirnice iz Hrvatske i SrbijePolicija Čoju tereti da je van snage stavila Naredbu o zabrani uvoza ovih proizvoda, iako je znala da metoda koja je to utvrdila nije akreditovana, i tako preduzeću iz Prnjavora, koje je bilo njihov generalni zastupnik, omogućila pribavljanje protivpravne imovinske koristi.

"Ista osoba je propustila da pokrene postupak za donošenje naredbe o zabrani prometa namirnica dva proizvođača, jednog iz Srbije i jednog iz Hrvatske, iako je znala da su njihovi proizvodi na osnovu rezultata izvršenih ispitivanja označeni kao zdravstveno neispravni, čime je omogućila njihovo stavljanje u promet na tržištu BiH i RS", navodi se u saopćenju MUP-a RS.

S druge strane, Nediću koji je nedavno zbog nesavjesnog rada u službi osuđen na šest mjeseci zatvora uslovno na teret se stavlja da je kao direktor instituta ovlaštenog za kontrolu zdravstvene ispravnosti proizvoda potpisao izvještaje o ispitivanju i ispravnosti po metodi koja je zastarjela i koja nije akreditovana. Trećeprijavljena Biljana Nedić, koja je također zaposlena u ovom institutu, je putem te metode došla do rezultata s kojim je makedonskom proizvođaču mesa ponovo dozvoljen uvoz.

Osuđeni Nedić negira navodeNedić je negirao navode ovog izvještaja tvrdeći kako se sve korištene metode za analizu koriste i u EU te da je Veterinarski institut i ranije radio ispravno i da sada radi u skladu s propisima.

Podsjećamo, Drago Nedić je nedavno prvostepenom presudom Suda BiH osuđen na uvjetnu kaznu od šest mjeseci zatvora i to zbog nesavjesnog rada u službi tokom njegovog mandata na poziciji direktora Ureda za veterinarstvo BiH.

Tužilaštvo BiH je protiv njega podiglo optužnicu za koruptivno-krivično djelo zloupotrebe položaja, u vezi sa javnom nabavkom koja prelazi iznos od 400.000 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: