BiH
0

Radmila Čojo i Drago Nedić omogućili uvoz neispravnog mesa iz Makedonije u BiH

Piše: E. F.
Drago Nedić
Drago Nedić
MUP RS-a podnio je izvještaj Okružnom tužilaštvu u Banjoj Luci protiv Radmile Čojo, zamjenice ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, i Drage Nedića, direktora Instituta "Dr Vaso Butozan", te Biljane Pećanac, zaposlene u ovom institutu, zbog sumnje na zloupotrebu položaja i nesavjestan rad u službi.

Naime, oni su omogućili proizvođaču mesa iz Makedonije uvoz namirnica u našu zemlju uprkos činjenici da im je bio zabranjen i to zbog zdravstveno neispravnih namirnica, odnosno prekomjernog učešća fosfata u proizvodima.

Uvezene neispravne namirnice iz Hrvatske i Srbije

Policija Čoju tereti da je van snage stavila Naredbu o zabrani uvoza ovih proizvoda, iako je znala da metoda koja je to utvrdila nije akreditovana, i tako preduzeću iz Prnjavora, koje je bilo njihov generalni zastupnik, omogućila pribavljanje protivpravne imovinske koristi.

"Ista osoba je propustila da pokrene postupak za donošenje naredbe o zabrani prometa namirnica dva proizvođača, jednog iz Srbije i jednog iz Hrvatske, iako je znala da su njihovi proizvodi na osnovu rezultata izvršenih ispitivanja označeni kao zdravstveno neispravni, čime je omogućila njihovo stavljanje u promet na tržištu BiH i RS", navodi se u saopćenju MUP-a RS.

S druge strane, Nediću koji je nedavno zbog nesavjesnog rada u službi osuđen na šest mjeseci zatvora uslovno na teret se stavlja da je kao direktor instituta ovlaštenog za kontrolu zdravstvene ispravnosti proizvoda potpisao izvještaje o ispitivanju i ispravnosti po metodi koja je zastarjela i koja nije akreditovana. Trećeprijavljena Biljana Nedić, koja je također zaposlena u ovom institutu, je putem te metode došla do rezultata s kojim je makedonskom proizvođaču mesa ponovo dozvoljen uvoz.

Osuđeni Nedić negira navode

Nedić je negirao navode ovog izvještaja tvrdeći kako se sve korištene metode za analizu koriste i u EU te da je Veterinarski institut i ranije radio ispravno i da sada radi u skladu s propisima.

Podsjećamo, Drago Nedić je nedavno prvostepenom presudom Suda BiH osuđen na uvjetnu kaznu od šest mjeseci zatvora i to zbog nesavjesnog rada u službi tokom njegovog mandata na poziciji direktora Ureda za veterinarstvo BiH.

Tužilaštvo BiH je protiv njega podiglo optužnicu za koruptivno-krivično djelo zloupotrebe položaja, u vezi sa javnom nabavkom koja prelazi iznos od 400.000 KM.