BiH
9

Bivši direktor Ureda za veterinarstvo BiH osuđen na šest mjeseci zatvora

Piše: E. F.
Drago Nedić
Drago Nedić
Drago Nedić, bivši direktor Ureda za veterinarstvo BiH osuđen je na uvjetnu kaznu zatvora od šest mjeseci zatvora nakon što je proglašen krivim za krivično djelo nesvjestan rad u službi.

Nedić je proglašen krivim nakon što je Tužilaštvo BiH protiv njega podiglo optužnicu za koruptivno-kazneno djelo zloupotrebe položaja, u vezi sa javnom nabavkom koja prelazi cifru od 400.000 KM.

Naime, kako se navodi u optužnici, Drago Nedić, se tereti da je kao ovlaštena osoba u instituciji Bosne i Hercegovine, u svojstvu direktora Ureda za veterinarstvo BiH, u decembru 2009. godine, počinio kazneno djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlasti.

"Tereti se da je postupao protivno zakonskoj regulativi koja regulira procese trošenja javnih sredstava putem javnih nabavki, iako je od sebi podređenih službenika, bio upozoravan da njegovi postupci nisu u skladu sa zakonskom procedurom", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Javna nabavka informatičke i kompjuterske opreme potrebne za rad Ureda za veterinarstvo BiH, u vrijednosti od oko 408.000 KM realizirana je, prema Državnom tužilaštvu, ignoriranjem primjene otvorenog postupka sa odgovarajućim tenderom, pa je na taj način protivno odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH, ograničena mogućnost učešća i drugim zainteresiranim sudionicima u navedenom postupku. Na taj način su teže povrijeđena njihova prava, dok je poduzeću "SK Tradeing" d.o.o. Sarajevo omogućeno pribavljanje imovinske koristi u iznosu od oko 96.000,00 KM.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa policijskim agencijama i agencijama za provođenje zakona u BiH, nastavlja borbu protiv koruptivnih kaznenih djela, kojima se nanosi šteta budžetu i svim građanima Bosne i Hercegovine, navodi se, između ostalog u saopćenju za javnost.