Kadar SNSD-a
16

Radmanović "zbog političkih dešavanja" nije smio glasati za vlastiti prijedlog na komisiji

A. D.
Radmanović (desno) (Foto: H. M./Klix.ba)
Radmanović (desno) (Foto: H. M./Klix.ba)
Na sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) koja je održana danas desio se svojevrsni kuriozitet.
Član ove komisije Nebojša Radmanović iz SNSD-a je na samom početku sjednice tražio da se skine s dnevnog reda njegov prijedlog zaključka o tome da se obavi rasprava o primjeni člana 85. Poslovnika Predstavničkog doma, a koji je ranije, kako smo pisali, izazvao žestoku reakciju visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka.

On je obrazložio da je ovaj prijedlog iznio iz političkih razloga.

"Zbog političkih dešavanja sa kojima ste upoznati i jer trebam ići ranije", kazao je Radmanović.

Međutim, sam Radmanović iako je predložio da se ovaj njegov kontroverzni zaključak skine s dnevnog reda sjednice uopće nije glasao na svoj vlastiti prijedlog. Također, za ovo nije glasao ni drugi SNSD-ovac u Ustavnopravnoj komisiji Obren Petrović.

Time su Radmanović i Petrović ispoštovali zaključke s jučerašnjeg sastanka političkih predstavnika RS-a o obustavljaju rada u odlučivanju u institucijama u BiH dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu, te tako nisu smjeli odlučivati po ovom pitanju.

Podsjetimo, Inzko se pismom obratio Parlamentu odnosno Radmanoviću odnosno Ustavnopravnoj komisiji kojoj je Predstavnički dom dao zadatak da otvori pitanje člana 85. Poslovnika ovog doma o načinu donošenja odluka kazavši im da se suzdržani glasovi ne mogu brojati kao glasovi za ili protiv.

Također, on je podsjetio i na ranije odluke OHR-a kada je u pitanju Poslovnik o određivanju većine glasova, kako ne bi došlo do blokada.