BiH
1

Radmanović: Vlast na nivou BiH može biti i bez jedne članice koalicije

FENA
Nebojša Radmanović (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Nebojša Radmanović (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Koalicije u Bosni i Hercegovini su matematičke, a ne programske i jasno je da jedna članica koalicije ne prihvata osnovnu koncepciju ostalih, a bez nje se može imati vlast na nivou države, ocijenio je danas predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a Nebojša Radmanović.

Podsjetivši da su se političke partije iz RS-a opredijelile da zajedno učestvuju u radu institucija BiH, on je u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao da je na strankama u FBiH da definiraju to pitanje.

"Federacija BiH se mora opredijeliti da li će tako raditi ili će pustiti da jedna politička partija pravi opstrukciju ovaj put na budžetu, a kasnije ko zna na čemu“, smatra Radmanović.

Kada je u pitanju dogovor o provođenju odluke Suda u Strazburu u predmetu "Sejdić-Finci", Radmanović je ponovio da rješenje zavisi od "dobre volje" političkih partija iz Sarajeva koje ne treba da traže korjenite promjene Ustava BiH.

Ipak, nije optimista da će se prihvatiti prijedlog rješenja za implemetaciju te presude koji dolazi iz RS-a, te ocjenjuje da neprovođenje ove presude ne može dovesti u pitanje lokalne izbore u BiH, ali da će Vijeće Evrope zbog toga "praviti probleme“ prije narednih općih izbora 2014. godine.

Komentirajući natpise u nekim medijima u RS da postoji raskol u vrhu SNSD-u, Radmanović je to negirao navodeći da stranka djeluje jedinstveno i bez podjela.

“U demokratskoj partiji kao što je SNSD ima različitih mišljenja, a želja je mnogih u RS i van nje da dođe do podjela u SNSD-u kako bi se lakše vladalo RS-om. To se neće desiti, kao što se nije desilo ni u prethodnim periodima“, ustvrdio je Radmanović.