BiH
46

Princ Albert II: Drago mi je što imam priliku otkriti ljepote BiH

Piše: M. R.
Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović i ministrica porodice, omladine i sporta RS-a Nada Tešanović, dočekali su danas u Banjoj Luci princa Alberta II od Monaka.

Princ Albert, koji danas započinje dvodnevnu posjetu Republici Srpskoj na poziv Nebojše Radmanovića, prisustvovat će završnici Evropskog prvenstva za juniore u kajaku i kanuu na divljim vodama "Banja Luka - Vrbas 2014”.

Princ je doputovao na Međunarodni aerodrome oko 15:50 sati, nakon čega je svečano dočekan ispred Palate Republike gdje je održan sastanak.

“Izražavam zadovoljstvo što se princ Albert nalazi u Bosni i Hercegovini. On je došao na poziv Organizacionog odbora za organizaciju kajak kanu prvenstva Evrope. Ova prijateljska posjeta jeste u vezi sa prvenstvom, ali je i mogućnost za zajedničku razmjenu mišljenja o jednom boljem svijetu, o čistijem svijetu, u miru i svijetu u kojem ćemo se zajedno boriti za ekologiju”, poručio je Nebojša Radmanović.

Na sastanku su razmijenili i mišljenja o putu BiH ka Evropskoj uniji. Princ Albert Alexandre Louis Pierre Grimaldi je naglasio da je sport način za približavanje zajednica, očuvanje prirode i promovisanje mira.

“Drago mi je da sam ovdje da mogu da otkrijem sve ljepote vaše zemlje, vaše prirode, tu će biti prije svega takmičenje, ali jako sam sretan što zajedno sa svojom delegacijom mogu da budem danas ovdje sa vama. Smatram da je sport važna aktivnost i Evropsko prvenstvo za juniore je jedan lijep način da se sport i priroda predstave, jer je sport važna aktivnost za promovisanje mira i približavanje zajednica”, naveo je princ Albert II od Monaka.

On je dodao da se raduje unapređenju odnosa između ove dvije zemlje, te da se posebno raduje uživanju u prirodi Banje Luke.

Prema protokolu, Radmanović i princ Albert obići će kanjon Tijesno, gdje će ih dočekati Nada Tešanović i predsjednik Kajak-kanu kluba "Vrbas" Milan Mazalica.

Također, premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović, priredit će u 19.30 sati u restoranu "Integra" večeru u čast princa Alberta od Monaka.