Stav SNSD-a
170

Radmanović: SDA se vratila 30 godina unazad, afirmisat ćemo pravo na samoopredjeljenje

I. P.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Povodom sutrašnje sjednice Glavnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata danas je u Banjoj Luci održana najavna konferencija za medije gdje se novinarima obratio potpredsjednik stranke Nebojša Radmanović.

Glavni odbor bi sutra trebao donijeti zaključak kao zvanični odgovor na Deklaraciju SDA koja je digla veliku prašinu u državi i regiji. Fokus izlaganja, koji je predstavljen kao baza sutrašnjeg sastanka, bio je na afirmaciji prava na samoopredjeljenje srpskog naroda kao reakcija na Deklaraciju SDA te SNSD-ov stav o zaštiti Dejtonskog sporazuma, uključujući vraćanje nadležnosti s države na entitete.

Radmanović je kazao da je OHR Bosni i Hercegovini upravo pomjeranjem nadležnosti nanio "veliku štetu".

"Želimo povrat nadležnosti kojih sada ima više od 80, a kojih nema u Dejtonu. Vrijeme je, baš zbog stavova koje čujemo iz Sarajeva, da istaknemo pravo na samoopredjeljenje. To je važna stvar koju niko nema pravo da preskoči u Evropi", rekao je Radmanović.

On je kazao da je pravo na samoopredjeljenje pravo koje postoji u Ujedinjenim nacijama te kako na njega imaju pravo svi, pa i srpski narod.

"Mi ga afirmišemo kada se osjećamo ugroženo. Stavom SDA o Republici BiH su svi ugroženi i zato spominjemo samoopredjeljenje. Građanska država koju želi SDA je floskula i oni to dobro znaju", rekao je potpredsjednik SNSD-a.

On je podsjetio da se polako približava godišnjica izbora, a da izborni rezultati nisu implementirani.

"Komplikovanu situaciju u BiH je još više pokvarila Deklaracija SDA koja je najveća partija s najviše bošnjačkih glasova. Ono što je SDA usvojila je poznati stav star 30 godina. Svijet se mijenja, ali oni su ostali u '90-im godinama. Oni negiraju jednakopravnost naroda, negiraju Dejtonski sporazum. S tim stavovima SNSD se nije slagao ni ranije, a ne slaže se ni sada", kazao je Radmanović.

Na kraju je kazao kako SNSD poziva na svoj početni stav - "Dejton, Dejton i samo Dejton".

"Teško da ćemo imati dogovor o vraćanju nadležnosti na RS. U tom slučaju poduzimat ćemo mjere mimo dogovora. Ne možemo reći koje će to odluke biti, ali ćemo kao SNSD ohrabriti našeg predsjednika (Milorada Dodika, op.a.) da sazove Skupštinu SNRS-a da bi se odluke donijele. (...) Mislio da je Dejton izlaz iz mnogih problema uz BiH i tu smo različiti od SDA. Ko je iz Sarajeva reagovao na Deklaraciju SDA? Nema prave reakcije Međunarodne zajednice", zaključio je Radmanović.