{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radmanović: Razgovori o VM BiH do kraja avgusta

S
17.8.2011. u 13:41
0
13
Radmanović: Razgovori o VM BiH do kraja avgusta
0
Radmanović: Razgovori o VM BiH do kraja avgusta
Nebojša Radmanović
Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović izrazio je očekivanje da će lideri političkih stranaka u BiH koji se proglašavaju "pobjednicima izbora" do kraja avgusta pristupiti razgovorima o formiranju Vijeća ministara BiH.
Radmanović je podsjetio da je Predsjedništvo obavijestilo lidere političkih partija da, kada obezbijede i prostu i entitetsku većinu za izbor predsjedavajućeg Vijeća ministara, obavijeste Predsjedništvo, koje će to rješenje podržati bez obzira o kom imenu je riječ.

Stavove lidera SDA Sulejmana Tihića da podjela ministarskih mjesta treba da bude "pet prema pet", Radmanović ocjenjuje antidejtonskim, dok OHR već dva mjeseca na takve izjave ne reaguje.

"Ova podjela znači da pet ministara u Vijeću treba da budu Srbi iz RS i Hrvati iz Federacije BiH, a ostalih pet ono što se dogovori u Sarajevu i jasno je da je riječ o kršenju Dejtonskog sporazuma i takvo formiranje Vijeća ministara nikada neće biti završeno", rekao je Radmanović novinarima u Banjoj Luci.

Prema njegovim riječima, Vijeće ministara može biti formiran samo smirenim dogovorom političkih lidera u kojima će neki, koji sebe proglašavaju pobjednicima, odstupiti od određenih stavova.

Radmanović je dodao da su se predstavnici međunarodne zajednice, nakon katastrofalnog uplitanja visokog predstavnika u formiranje Vlade Federacije BiH, sada umirili i ne pokušavaju da podstaknu lidere političkih stranaka na dogovor.

"I ovo je još jedan dokaz da je OHR trebalo odavno da se ugasi i vrati u mandat iz Dejtonskog mirovnog sporazuma i nadamo se da će se i to desiti u toku ove godine", kaže Radmanović.

Opšti izbori u BiH održani su 3. oktobra 2010. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: