Susret u Mostaru "zabava za narod"
0

Ivanić: BiH ostaje bez Vijeća ministara u ovoj godini

FENA
Mladen Ivanić
Mladen Ivanić
Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić ocjenjuje da u ovoj godini BiH neće dobiti novi saziv Vijeća ministara BiH.

Komentirajući najavljeni sastanak lidera političkih stranaka, 5. septembra u Mostaru, na kojem bi se trebalo razgovarati o formiranju vlasti na državnom nivou, Ivanić je kazao da od tog sastanka ne očekuje ništa i da se radi o “zabavi za narod”.

“Niko od ključnih igrača nije zainteresiran za formiranje Vijeća ministara BiH“, tvrdi on.

Ukoliko bi, kako kaže, lideri Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Zlatko Lagumdžija i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) Dragan Čović postigli dogovor o raspodjeli funkcija u Vijeću ministara BiH, definitivni gubitnik bio bi predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

On smatra i da se zakon o popisu stanovništva na državnom nivou mogao donijeti davno da nije bilo isključivih stavova SNSD-a i SDA, a slična situacija desila se i sa strukturiranim dijalogom o reformi pravosuđa u BiH, koja je bila, navodni, veliki uspjeh vlasti u RS.

“I dalje postoje Sud i Tužilaštvo BiH, nema nikakvih razgovora, Evropska komisija ne dolazi, niko ništa ne radi. Gdje je veliki uspjeh? Samo galama bez velikog efekta”, konstatirao je Ivanić.

On je “stranačkim druženjem ljudi“ Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS)” nazvao za sutra najavljeni sastanak na Jahorini predstavnika tih dviju stranaka, koje imaju sporazum o zajedničkom djelovanju na nivou BiH.