BiH
0

Radmanović razgovarao s ambasadorima Svete Stolice i Pakistana

FENA
Nebojša Radmanović
Nebojša Radmanović
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović primio je danas u odvojenim susretima apostolskog nuncija u BiH monsinjora Alessandra D'Errica i ambasadora Islamske Republike Pakistan u BiH Jauhara Salima, saopćeno je iz Radmanovićevog ureda.

Tokom susreta s apostolskim nuncijem D'Erricom razgovarano je o odnosima Bosne i Hercegovine i Svete Stolice i primjeni Osnovnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Svete Stolice.

Monsinjor D'Errico je govorio i o poziciji katoličkih škola u Bosni i Hercegovini te restituciji i vraćanju imovine Katoličkoj crkvi.

Zajednički je ocijenjeno da su odnosi Bosne i Hercegovine i Vatikana dobri i prijateljski, te da se odvijaju u duhu međusobnog uvažavanja.

Govoreći o procesu formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini, predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je istakao da treba poštovati sistem rotacije na najvišem nivou, te da je ravnopravnost konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini osnovni princip na kojem počiva BiH.

"Ova zemlja će opstati samo ako smo svi ravnopravni, i nije protivnik ove zemlje onaj ko brani svoj narod, nego onaj ko ne dozvoljava da drugi narodi budu ravnopravni u Bosni i Hercegovini", istakao je Radmanović.

Prilikom oproštajnog susreta s ambasadorom Islamske Republike Pakistan razgovarano je o bilateralnim odnosima te su razmijenjena mišljenja o unutrašnjim prilikama u Bosni i Hercegovini i Pakistanu.

Razgovarano je i o borbi protiv terorizma, te je konstatirano da se samo zajedničkim naporima svih aktera na međunarodnoj sceni može uspješno suprotstaviti ovoj globalnoj prijetnji.

Na kraju susreta, predsjedavajući Radmanović je ambasadoru Salimu poželio uspjeh u budućem radu.