BiH
0

Ministar Alkalaj primio glavnokomandujućeg OS Pakistana

FENA
Sven Alkalaj
Sven Alkalaj
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj primio je danas u Sarajevu glavnokomandujućeg Oružanih snaga Islamske Republike Pakistan Khalida Shameena Wynnea, koji predvodi delegaciju svoje zemlje u posjeti Bosni i Hercegovini.

Ministar Alkalaj je zahvalio generalu Khalidu za pomoć koju je Pakistan pružao za vrijeme rata u BiH i poslijeratnoj obnovi i izgradnji, saopćeno je iz MVP-a BiH.

Iskazao je zahvalnost i za besplatne kurseve oficira OSBiH u Pakistanu, te ujedno prenio izraze saosjećanja sa žrtvama nedavnih katastrofalnih poplava u Pakistanu i velikih žrtava terorističkih napada u toj zemlji.

General Wynne je informirao ministra Alkalaja o situaciji u regionu, istaknuvši veliki doprinos pakistanske vojske i policije u borbi protiv terorizma.

Naglasio je konstruktivnu ulogu koju pakistanske sigurnosne snage imaju u rješavanju afganistanskog problema i uspjehu ISAF misije u kojoj učestvuju i vojnici Oružanih snaga BiH.

Sagovornici su zaključili da ima dovoljno prostora za uspješnu saradnju dviju prijateljskih zemalja na multilateralnom planu, posebno na afirmaciji svekolikih napora koje Pakistan ulaže za stabilizaciju stanja u ovom regionu koje je od globalnog interesa.

Obostrano je izraženo uvjerenje da će saradnja bh. namjenske industrije i pakistanskih Oružanih snaga biti nastavljena i uspješno riješena pitanja regulirana u Ugovoru ''Pretisa'' iz Vogošće i Oružanih snaga Islamske Republike Pakistan.