BiH
0

Radmanović: Predsjedništvo će u utorak razmatrati nacrt budžeta institucija BiH za ovu godinu

FENA
Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je danas na pres-konferenciji nakon sjedice Predsjedništva kazao da ima informaciju da je Vijeće ministara BiH utvrdilo novi prijedlog, te da očekuje da u toku dana u Predsjedništvo dođe novi nacrt budžeta institucija BiH za ovu godinu.

Prema njegovim riječima, Predsjedništvo je već zakazalo sjednicu za utorak na kojoj će raspravljati, on se nada i utvrditi prijedlog budžeta.

„Mnogo se inače pričalo na svim nivoima o političkim razlozima za nedonošenje budžeta, a da niko nije želio da se prisjeti kako je to bilo prethodnih godina i kako je sada. Niko se, na žalost, nije sjetio da pogleda zakon, kad ko kome treba da dostavi budžet i kako to treba da se uradi u nekoj evropskoj zemlji, a ja mislim da je BiH evropska zemlja“, kazao je Radmanović.

Prema njegovim riječima, nije moguće da se donese budžet u tekućoj godini za narednu godinu ukoliko Predsjedništvo, kao predlagač, dobije nacrt pred katolički Božić, a to se desilo.

Istaknuo je da je sasvim precizno rečeno u zakonu kad ko treba da uradi svoj dio posla u BiH da bi u toku tekuće godine došlo do usvajanja budžeta za narednu godinu.

„Ono što ne piše u zakonu jeste potreba dogovaranja oko budžeta, kao ključnog finansijskog akta u svakoj državi. U sve jednoj državi, mnogo manje složenoj nego BiH, mnogo razvijenijoj nego BiH, po pola godine se dogovora oko budžeta“, kazao je Radmanović.

Prema njegovim riječima, u BiH je neko navikao da dostavi Predsjedništvu budžet i da ono kaže treba ovdje povećati ili smanjiti i posao je završen.

„Ne može tako biti završen. Morat ćemo se naviknuti da razgovaramo na nivoima u skladu sa ustavom i zakonom, da izbjegnemo rasprave onih koji ne razumiju šta je budžet, da oni koji se razumiju u budžet govore o budžetu, a ne o politici. Sve se to obrnuto dešavalo u posljednjih nekoliko dana, potpuno nepotrebno. Krupne riječi kao 'propade država', 'neko neda da funkcioniše država', zato što je Predsjedništvo vratilo na doradu nacrt budžeta su danas smiješne“, kazao je Radmanović.

Istaknuo je kako se zalaže za to da se svake tekuće godine usvoji budžet za narednu godinu dodajući kako misli da je to moguće, „ali ako poštujemo zakon i pored zakona ne pokazujemo neku svoju fiktivnu snagu svako pojedinačno, nego sjednemo i usaglasimo to“.

Radmanović je kazao da ne zna šta je Vijeće ministara danas uradilo, ali da pretpostavlja da su napravili kvalitativne ispravke koje će omogućiti da budžet, ne samo iz Predsjedništva ode kao prijedlog, nego da bude usvojen i u Parlamentu, što i jeste najvažnije.

„Šta bi bilo da je Predsjedništvo poslalo ovakav prijedlog, a da to u Parlamentu krajem januara ne bude usvojeno, u kojoj bi smo onda bili situaciji. Onda bi se proces odvijao od početka i pitanje je da li bi smo i u prvom kvartalu imali to pitanje riješeno. Ovako, siguran sam imat ćemo riješeno“, kazao je Radmanović.