Nakon UNESCO samita
4

Radmanović: Izetbegović je trebao naglasiti da nismo priznali nezavisnost Kosova

FENA
Nebojša Radmanović (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Nebojša Radmanović (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović uputio je saopćenje za javnost u povodu dešavanja na 10. UNESCO samitu na kojem je delegacija Albanije pokušala u raspravu o završnom dokumentu, Deklaraciji sa Samita, uvrstiti prijedlog da se na sljedeći UNESCO samit pozove, naveo je Radmanović, "samoproglašeno nezavisno Kosovo".

Radmanović smatra da, kao domaćin skupa, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nije trebao dopustiti konfuziju koja je stvorena iniciranjem takvog prijedloga, a što je, napisao je, dalo povoda i prostor za nedopustiva i nediplomatska ponašanja albanske strane za vrijeme Samita i na konferenciji za štampu nakon zasjedanja, prije svega ambasadora Albanije u BiH.

"Predsjedavajući Izetbegović je morao jasno staviti do znanja učesnicima skupa da BiH nije priznala nezavisnost Kosova i da stoga ono ne može biti pozvano ni na koji način na multilateralni skup zemalja jugoistočne Evrope. Na ovaj način predsjedavajući Predsjedništva BiH je dozvolio nepotrebnu eskalaciju rasprave o ovom pitanju za vrijeme skupa, što je podiglo tenzije među učesnicima i predstavnicima država za koje smo unaprijed znali da imaju različite stavove o pitanju učešća Kosova na ovakvim skupovima, pojasnio je Radmanović.

Istakao je da "želi da vjeruje da je u pitanju želja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH da bude dobar domaćin, a ne loša namjera, ali bez obzira na to ovakva dešavanja štete međunarodnom i diplomatskom ugledu zemlje i opštim interesima svih njenih naroda i građana", saopćeno je iz Predsjedništva BiH.