"Lider SDP-a produbljuje krizu"
95

Radmanović: Lagumdžiji je bolje da sam ide, jer će se otkriti da je i ranije kršio Ustav

Piše: E. G.
Nebojša Radmanović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba) (Foto: N. G./Klix.ba)
Nebojša Radmanović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba) (Foto: N. G./Klix.ba)
Zastupnici iz RS-a u Parlametu BiH će tražiti smjenu ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, a bolje bi za njega bilo da sam podnese ostavku, ponovio je na konferenciji za novinare član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

Radmanović je ocijenio da se politička kriza u BiH dodatno produbila, kako je rekao, nedavnim kršenjem Ustava i zakona u slučaju glasanja BiH za Rezoluciju o Siriji u Ujedinjenim nacijama.

"U tom produbljivanju krize aktivno učestvuje onaj ko je i kreira već duže vremena, a to je Zlatko Lagumdžija, ali pojavljuje se sada i aktuelni predsjedavajući Predsjedništva Bakir Izetbegović sa nekim svojim pismima i tumačenjima Ustava i zakona, koja su, prema mom mišljenju, potpuno pogrešna. Podsjećam da sam i ranije u više navrata rekao da iz Predsjedništva ne važi jedan glas, nego tri glasa. Proteklih godina Izetbegović je pazio na to. Sada nam se desilo glasanje u Generalnoj skupštini UN-a po nelegalnom nalogu ministra vanjskih poslova, kojem je to sugerisao Izetbegović", rekao je Radmanović.

Bilo je i ranije samovoljnih odluka

On je dodao da je vrijeme da se ovakva kršenja Ustava završe, onako kako se završavaju i u svakoj drugoj zemlji, što bi značilo smjenom ministra. Radmanović je izjavio da se u krajnjoj situaciji uopće ne radi o Rezoluciji o Sriji, već o kršenju Ustava, što je Lagumdžija, kako je rekao srpski član Predsjedništva, radio i ranije u nekoliko navrata, istupajući u ime BiH bez saglasnosti sva tri člana Predsjedništva.

"Predsjedništvo nije raspravljalo o Siriji i ono što je predsjedavajući Predsjedništva napisao u svom pismu nije tačno. Od oktobra do neki dan Predsjedništvo na dnevnom redu nije imalo nijednu tačku o Siriji. Ako ste pažljivo čitali pismo ministra vanjskih poslova mogli ste vidjeti da on drži predavanja članu Predsjedništva kako nešto treba da se radi. Neka Lagumdžija ide u opoziciju, pa onda može kritikovati člana Predsjedništva i govoriti kako treba raditi, ali kao ministar vanjskih poslova on ne može držati predavanja, već samo izvršavati ono što Predsjedništvo kaže", izjavio je Radmanović.

Uz to da je Lagumdžija bio na godišnjem odmoru kada je potpisao akt koji daje instrukciju bh. predstavniku u UN-u kako će glasati, Radmanović je rekao da BiH neće izaći iz krize dok Lagumdžija i slični budu radili kao sada.

"Rješenja postoje, a ona su u poštivanju Ustava i zakona, za što u ovoj zemlji još niko nije odgovarao u slučajevima kršenja. Pozivam Lagumdžiju da podnese ostavku, jer bi se time izbjeglo dalje produbljivanje krize u BiH, kao i u njenom entitetu FBiH. Izetbegovića pozivam da prihvati svoju grešku. Time bismo izbjegli istrage i rasprave, bitke u Parlamentu. Ako se to ne desi bit će istrage, a onda se još toga može pronaći i stvari u BiH će biti još komplikovanije", rekao je Radmanović.

On je naglasio i to da predstavnici SNSD-a u vlasti "neće baviti nijednim drugim pitanjem dok ovo ne bude riješeno".

Na novinarsko pitanje da li je njegov stav refleksija stava Rusije vezanog za Siriju, Radmanović je ponovio da nije problem Rezolucija, ni Rusija, već kršenje Ustava. On je dodao i to da njega lično niko nije pitao šta misli o toj Rezoluciji. No, na konkretno pitanje da li bi podržao Rezoluciju u tekstu u kavom je ona usvojena, Radmanović je izbjegavao konkretan odgovor.

Rezolucija je prihvatljiva ako se ne traži odlazak lidera Sirije

"Rezolucija se mijenjala nekoliko puta tokom četiri dana, u zavisnosti od intervencija nekih zemalja. Ja imam svoj stav o Siriji. Niko nema pravo upotrebljavati silu protiv naroda, ni domaći diktatori, ni stranci. Mnogo je pitanja o kojima je Predsjednišvo trebalo razgovarati i sigurno bi došlo do jedinstvenog stava o Siriji. Rezolucija koja je usvojena nije obavezujuća i samo je napravila probleme u BiH", rekao je član Predsjedništva, uz podsmijeh i opasku da je apsurdno da mu Lagumdžija spočitava to što se stavio na stranu diktatora, jer "svi mi znamo znamo ko je Zlatko Lagumdžija".

Nakon insistiranja novinara da konkretno odgovori na pitanje da li bi u Predsjedništvu glasao za podršku BiH Rezoluciji u obliku u kojem je usvojena, Radmanović je poručio da je problem novinara to što žele čuti odgovor koji glasi da ili ne.

"Rezolucija je usvojena, nije obavezujuća u Generalnoj skupštini. A sada, sa posljednjom izmjenom u kojoj je izbačen stav da se traži odlazak sadašnjeg lidera Sirije, Rezolucija je prihvatljiva. Ovo opet nije odgovor sa da ili ne", rekao je Radmanović.

Radmanović je kazao da ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko od njega nije tražio da ne glasa za Rezoluciju, ali da je Hračenko kazao kako se ruski stavovi razlikuju od američkih. Član Predsjedništva je ustvrdio i to da je pomoćnik državnog sekretara SAD-a Philip Ricker tražio da se glasa za Rezoluciju.