{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Radmanović, Izetbegović i Komšić preuzeli dužnost

S
10.11.2010. u 12:06
0
70
Radmanović, Izetbegović i Komšić preuzeli dužnost
0
Članovi Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, Bakir Izetbegović i Željko Komšić, koji su na te funkcije izabrani na opštim izborima u oktobru, danas su u Sarajevu preuzeli dužnost na svečanoj konstitutivnoj sjednici Predsjedništva BiH.
Radmanović i Izetbegović su u svojim inauguralnim govorima istakli da će se u svom radu zalagati za razvijanje dobrosusjedske saradnje sa zemljama nastalim raspadom bivše Jugoslavije i integraciju BiH u EU.

"Moramo preuzeti političku odgovornost i ispuniti data obećanja. Vrijeme koje je pred nama biće odlučujuće za dalju budućnost BiH i zapadnog Balkana. Svi u BiH moramo da pokažemo političko strpljenje" - rekao je Radmanović koji će biti prvi predsjedavajući u ovom sazivu Predsjedništva BiH u narednih osam mjeseci.

Navodeći da BiH u budućnosti treba nove orjentire i putokaze, on od EU očekuje da bude orjentir i da savjetodavno pomaže, a ne da arbitrira i donosi gotova rješenja.

Izetbegović je istakao da je vrijeme za pozitivan rasplet i da je potrebno hitno usvojiti reforme, u čemu Predjeništvo BiH treba posebno da da doprinos.

Komšić je rekao da du danas uslovi u BiH složeniji nego u prethodnom periodu, a zadaci teži nego u prethodne četiri godine.

Naglašavajući da je malo ko u BiH zadovoljan situacijom u protekle četiri godine, on je naveo da ne treba govoriti o prošlosti i sadašnjosti nego o budućnaosti.

Komšić je u svom obraćanju istakao da će se boriti za ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH.

Današnju sjednicu Predsjedništva BiH otvorio je posljednji predsjedavajući u prošlom sazivu Haris Silajdžić, izrazivši nadu da će Predjedništvo BiH u narednom periodu odgovoriti svojoj ustavnoj obavezi.

Konstituisanje novog saziva Predsjedništva BiH obavljeno je u skladu sa zvaničnim rezultatima izbora koje je objavila Centralna izborna komisija /CIK/ BiH, pa je njen predsjednik Irena Hadžiabdić Radmanoviću, Izetbegoviću i Komšiću uručila cerifikate, a onda su oni pročitali i potpisali tekst svečane izjave.

Nakon toga je Radmanović preuzeo predsjedavanje sjednicom.

Prema rezultatima koje je objavio CIK, kandidat SNSD-a za srpskog člana Predsjedništva BiH Radmanović osvojio je 295 629 glasova, kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović osvojio je 162 831 glasova, dok je kandidat SDP-a BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željko Komšić osvojio je 337 065 glasova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: