Inauguracija Predsjedništva
0

FOTO / Radmanović, Izetbegović i Komšić preuzeli dužnost

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
(Foto: Sarajevo-x.com)
Članovi Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, Bakir Izetbegović i Željko Komšić, koji su na te funkcije izabrani na opštim izborima u oktobru, danas su u Sarajevu preuzeli dužnost na svečanoj konstitutivnoj sjednici Predsjedništva BiH.

Radmanović i Izetbegović su u svojim inauguralnim govorima istakli da će se u svom radu zalagati za razvijanje dobrosusjedske saradnje sa zemljama nastalim raspadom bivše Jugoslavije i integraciju BiH u EU.

"Moramo preuzeti političku odgovornost i ispuniti data obećanja. Vrijeme koje je pred nama biće odlučujuće za dalju budućnost BiH i zapadnog Balkana. Svi u BiH moramo da pokažemo političko strpljenje" - rekao je Radmanović koji će biti prvi predsjedavajući u ovom sazivu Predsjedništva BiH u narednih osam mjeseci.   

Navodeći da BiH u budućnosti treba nove orjentire i putokaze, on od EU očekuje da bude orjentir i da savjetodavno pomaže, a ne da arbitrira i donosi gotova rješenja.  

Izetbegović je istakao da je vrijeme za pozitivan rasplet i da je potrebno hitno usvojiti reforme, u čemu Predjeništvo BiH treba posebno da da doprinos.

Komšić je rekao da  du danas uslovi u BiH složeniji nego u prethodnom periodu, a zadaci teži nego u prethodne četiri godine. 

Naglašavajući da je malo ko u BiH zadovoljan situacijom u protekle četiri godine, on je naveo da ne treba govoriti o prošlosti i sadašnjosti nego o budućnaosti. 
Komšić je u svom obraćanju istakao da će se boriti za ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH. 

Današnju sjednicu Predsjedništva BiH otvorio je posljednji predsjedavajući u prošlom sazivu Haris Silajdžić, izrazivši nadu da će Predjedništvo BiH u narednom periodu odgovoriti svojoj ustavnoj obavezi. 

	Konstituisanje novog saziva Predsjedništva BiH obavljeno je u skladu sa zvaničnim rezultatima izbora koje je objavila Centralna izborna komisija /CIK/ BiH, pa je njen predsjednik Irena Hadžiabdić Radmanoviću, Izetbegoviću i Komšiću uručila cerifikate, a onda su oni pročitali i potpisali tekst svečane izjave. 

Nakon toga je Radmanović preuzeo predsjedavanje sjednicom. 
              
    Prema rezultatima koje je objavio CIK, kandidat SNSD-a za srpskog člana Predsjedništva BiH Radmanović osvojio je 295 629 glasova, kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović osvojio je 162 831 glasova, dok je kandidat SDP-a BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željko Komšić osvojio je 337 065 glasova.