BiH
0

Radmanović: Bosni i Hercegovini više nisu potrebni visoki predstavnici

FENA
Smatram da Bosni i Hercegovini više nisu potrebni nikakvi visoki predstavnici, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović na press-konferenciji održanoj danas u Sarajevu nakon sjednice Predsjedništva BiH.

On smatra zaprepašćujućim da „veliki broj ljudi u BiH želi imati nekoga ko će u njegovo ime voditi politiku građana u BiH“.

„Taj stav sam kazao i jučer na sjednici Vijeća za implementaciju mira“, kazao je Radmanović.

Podsjetio je da tri člana Predsjedništva BiH različito misle o tome: dvojica misle da visoki predstavnik treba ostati u BiH, iako imaju različite argumente za to, dok on misli suprotno.

„Zbog toga i ne očekujem ništa posebno. Oni koji odlučuju o našoj sudbini opredijelili su se i dalje da najmanje još godinu i po dana budu ovdje, da mogu uime nas donositi zakone i druge stvari koje su im omogućene u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom“, izjavio je Radmanović.

Naglasio je da ne želi učestvovati u nagađanjima o tome ko bi mogao biti novi visoki predstavnik. Smatra da je BiH napravila krupne korake naprijed i pokazala da domaćim snagama može ići naprijed.

„Mislim da nam treba pomoć međunarodne zajednice, ali ne u ovakvom obliku“, zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.