{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radmanović: 25. novembar nije praznik u BiH

S
25.11.2012. u 08:27
54
101
Radmanović: 25. novembar nije praznik u BiH
54
Radmanović: 25. novembar nije praznik u BiH
Nebojša Radmanović (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je da 25. novembar nije praznik u BiH.
Prema njegovim riječima, mogle bi se o tom pitanju voditi razne rasprave i polemike, ali je činjenica da to nije praznik BiH i svih u BiH.

On je dodao da zbog toga i ne posvećuje pažnju ovom pitanju, a ne smeta mu ni to što druga dva člana Predsjedništva BiH, bez konsultacija sa njim, organizuju prijem povodom Dana državnosti BiH, koji će ove godine biti održan u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu, 26. novembra u 18 sati.

"Od kada sam u Predsjedništvu BiH, druga dva člana organizuju prijem povodom 25. novembra, odnosno datuma koji nije praznik BiH", rekao je Radmanović novinarima.

BiH još nema zakona o praznicima, pa se slave različiti datumi. Tako FBiH kao "Dan državnosti BiH" proslavlja 25. novembar, što je datum na koji je 1943. godine održano zasjedanje ZAVNOBiH-a. Republika Srpska kao praznik slavi 21. novembar - datum na koji je 1995. godine u vojnoj bazi Rajt-Paterson kod američkog grada Dejtona parafiran Dejtonski mirovni sporazum.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik do sada je više puta javno ukazivao da 25. novembar kao datum ne postoji ni u jednom zakonu niti zvaničnom aktu BiH, i da kao takav ne može biti obilježavan kao praznik na nivou BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: