Osuđen za genocid u Srebrenici
0

Radislav Krstić teško pretučen u britanskom zatvoru

Sarajevo-x.com
Radislav Krstić
Radislav Krstić
Radislav Krstić, bivši aktivni general Vojske Republike Srpske teško je pretučen u britanskom zatvoru, gdje služi kaznu od 35 godina za ratni zločin, ali je van životne opasnosti, saznaje Sarajevo-x.com.

Iako su prve informacije govorile da je Krstić preminuo uslijed zadobivenih povreda, glasnogovornica Haškog tribunala Nerma Jelačić je potvrdila da on nije preminuo, već da je samo učestvovao u tuči. Nije se izjasnila o stepenu povreda koje je zadobio.

Međutim, Ministarstvo pravde Velike Britanije potvrdilo je da su Krstića u petak, u engleskom zatvoru Wakefield u West Yorkshireu, u 11.30 napala trojica zatvorenika, nakon čega je smješten u bolnicu i van životne opasnosti.

Zadobio je povrede po glavi i vratu, a pretučen je, kako smo saznali "jer se bahato ponašao i izigravao generala u zatvoru".

Krstića su uhapsili pripadnici međunarodnih snaga u BiH (SFOR) u Bijeljini i predali ga Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu.

Haški sud je optužio Krstića za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. i osudio ga 2. augusta 2001. na 46 godina zatvora. Žalbeno vijeće Haškog suda ukinulo je 19. aprila 2004. godine prvostepenu presudu i pravosnažno osudilo Krstića za pomaganje i podržavanje genocida, umanjivši mu kaznu sa 46 na 35 godina zatvora.

Zanimljivo je da su nam u bh. ambasadi u Velikoj Britaniji rekli da oni uopšte nemaju informaciju o tome da Krstić, kao državljanin BiH, služi kaznu u nekom od britanskih zatvora.

"Britanska vlada Ambasadi je dostavila spisak svih državljana BiH koji služe zatvorske kazne na njenoj teritoriji, što je inače praksa. Međutim, Krstića na tom spisku nema, tako da mi nemamo informaciju o tome gdje on služi zatvorsku kaznu", rekao nam je službenik Ambasade Mensur Jusić.

Međutim, nisu u našoj ambasadi u Velikoj Britaniji jedini koji ne znaju gdje ovaj ratni zločinac služi kaznu. Ako taj podatak potražite na zvaničnoj stranici Haškog tribunala ostat ćete zbunjeni, jer će vam se, nakon što kliknete na Krstićevo ime, pojaviti britanska zastava, pored će pisati Finska, a Krstićevog imena uopšte neće biti na traženom spisku.