BiH
0

Radionica o stanju u EU i perspektivi pristupanja BiH

FENA
"Stanje u Evropskoj uniji i perspektiva pristupanja Bosne i Hercegovine" naziv je radionice koju su danas u Sarajevu organizirali Direkcija za evropske integracije BiH, Fondacija Friedrich Ebert te Institut za svjetsku ekonomiju iz Budimpešte.

Radionica ima za cilj diskusiju i razmjenu iskustava u vezi s trenutnim stanjem u Evropskoj uniji i funkcioniranjem unutrašnjeg tržišta. Također, tokom dana eksperti iz različitih oblasti govorit će o iskustvima novih članica EU – Mađarske i Slovenije u procesu pristupanja EU, načinima ispunjenja svih potrebnih uvjeta te problemima.

Direktor Fondacije Friedrich Ebert u Sarajevu Michael Weichert smatra kako je u BiH pitanje evroatlanskih integracija jako važno zadržati na dnevnom redu javnosti, ali i političkih elita, bez obzira na probleme u provedbi reformi.

Za Weicherta, ovaj skup je odlična prilika da se razgovara o iskustvima novopečenih članica EU Mađarske i Slovenije u procesu pristupanja EU, svim prednostima, nedostacima i rizicima tog procesa.

On ističe kako proces integracija predstavlja proces u kojem se ostvaruju različiti interesi te je za BiH važno da svoje interese i ciljeve jasno pozicionira.

Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić govoreći o stanju u EU naglasio je kako je potrebno imati u vidu i sve češće negativne reakcije na uključenje novih članica u EU, jer su i u samoj Uniji mnoga pitanja još neriješena. Tu je prvenstveno riječ o Ustavu EU te Strategiji proširenja EU, objavljenoj prošle godine.

On ocjenjuje kako su građani EU glavne krivce za određene ekonomske i socijalne probleme u svojim zemljama našli u posljedicama nedavnog proširenja EU, čime je suprotstavljanje daljem širenju Unije naraslo.

Također, uvjetovanost kao drugi element pristupa EU namijenjena je svim potencijalnim novim članicama. Uvjeti se moraju u potpunosti ispuniti, a taj proces u posljednje vrijeme se prati na mnogo striktniji način.

U Strategiji proširenja EU ponovljena je obaveza uključenja zemalja zapadnog Balkana u EU te naglašena njihova regionalna saradnja kao esencijalna za budućnost, ekonomski i svaki drugi prosperitet, ali i pomirenje.

Topčagić je na kraju uvodnog govora naglasio kako Direkcija za evropske integracije ne čeka potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, već se vrše intenzivne pripreme za njegovu primjenu u budućnosti. On očekuje da će tokom ovog mjeseca Direkcija uputiti Vijeću ministara BiH informaciju o metodologiji za razradu konkretnih mjera neophodnih za provedbu Sporazuma.

Generalni direktor Fondacije Friedrich Ebert u Budimpešti Michael Ehrke ustvrdio je kako će skup poslužiti ne samo razgovoru o pristupu EU već i o tome kako unutrašnje zajedničko tržište funkcionira, utjecaju trgovine i direktnih investicija na razvoj lokalne privrede, zatim reformama potrebnim da bi se ušlo u EU, ali i posljedicama članstva.

Današnji skup je treća radionica posvećena evroatlantskim integracijama u organizaciji Direkcije.