BiH
54

Radionica keramike za socijalno ugroženu djecu

Klix.ba
Djeca iz socijalno ugroženih porodica sa područja općine Novo Sarajevo od 4. septembra 2014. godine imala priliku pohađati radionicu keramike u sklopu projekta "Oblikujmo zajedno", koji implementira Udruženje TAKO.

Projekat se realizuje uz podršku Općine Novo Sarajevo i suradnju s Crvenim Križom Novo Sarajevo.

Projekat "Oblikujmo zajedno" nastoji doprinijeti razvoju i oživljavanju grnčarske umjetnosti i rada sa glinom na prostoru Bosne i Hercegovine, kao i boljoj afirmaciji i kreativnom razvoju djece, koja potiču iz socijalno ugroženih porodica, unutar bh društva. Na radionicu je prijavljeno šesnaestero djece, ali zbog teške socijalne situacije u porodici, dešava se da neka djeca ne dolaze redovno na radionicu – ističu iz udruženja TAKO.

Djeca koja su sa svojim roditeljima korisnici socijalne pomoći su već na jedan način izolovana od određenih društvenih aktivnosti, te su često zapostavljena od strane zajednice i bore se za svoje mjesto u društvu. Samim tim se stvara društveni jaz i osjećaj da nemaju svi ista prava što utiče na razvoj djece pogotovo na njihovu psihološku svijest. Samo na području Kantona Sarajevo registrovano je oko 3.500 korisnika socijalne pomoći.

Kroz radionice osim upoznavanja djece sa glinom, odnosno keramikom, radi se i na socijalnoj integraciji djece unutar društva, podizanju samopouzdanja, razvijanju kreativnosti i njihovog identiteta, što je ujedno i potreba društva u cjelini. Također, na radionicama volonteri CK-a pomažu u radu sa djecom i educiraju ih o volonterizmu i o značaju aktivizma u lokalnoj zajednici.

Rezultat radionice bit će prikazan kroz izložbu koja će se održati 27. oktobra u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, s početkom u 18:00 sati. Izložba će biti otvorena do 31. 10. 2014. godine, saopćeno je iz Udruženja TAKO.