BiH
0

Radioamateri iz BiH spremni za učešće na svjetskom šampionatu

FENA
Ekipa radioamatera iz Bosne i Hercegovine će ovog vikenda učestvovati u jednom od najznačajnijih međunarodnih takmičenja "IARU HF World Championship", poznatom kao HQ-takmičenje.

Za takmičenje na radiotalasima, koje traje 24 sata, spremno je 39 takmičara, koji će raspoređeni u 12 ekipa braniti boje BiH, saopćeno je danas iz Asocijacije radioamatera u BiH.

Radioamaterski entuzijasti će u tradiciji posljednjih nekoliko godina, i ovaj put, takmičenje raditi s radiostanica koje se nalaze na lokacijama širom BiH, i to u Prijedoru, na Modračkom jezeru, na Mahmutovom brdu kod Sarajeva, Banjoj Luci, Nišićima kod Olova, Skugrićima kod Gradačca, Konjuhu, na Smetovima kod Zenice, Čvrsnici i Lipici - na Majevici.

Ekipe će raditi simultano na svih šest kratkotalasnih radioamaterskih bandova koristeći dva vida komunikacije, telegrafija (CW) i telefonija (SSB).

Tokom rada svih 12 ekipa će raditi pod istim radioamaterskim pozivnim znakom - E7HQ, predstavljajući vodeće stanice (HQ -Headquarters) svoje zemlje.

Činjenica da pripreme za takmičenje traju već nekoliko mjeseci, te da je veliki broj radioamatera iz BiH koji žive u trećim zemljama planirao svoje godišnje odmore kako bi mogli biti sudionici ovog takmičenja, govori o važnosti ovog takmičenja.

Neki od učesnika dolaze iz Italije, Njemačke, SAD-a, Đibutija, Francuske, Austrije itd.

Posebno treba istaknuti da u bh. HQ timu ima i kolega radioamatera iz Srbije, Hrvatske i Slovenije koji se pridružuju radu domaćih snaga i nesebično doprinose tome da brojnošću i veličinom BiH već godinama zauzima pozicije među vodećih 10 HQ (Headquarters) stanica svijeta.

Organizaciju ovog takmičenja Asocijacija radioamatera u BiH, koja je članica IARU-a (International Amateur Radio Union), je i ovaj put povjerila BHCC klubu koji okuplja radioamatere zaljubljenike u takmičenja.

BHCC čine operatori koji u pravilu ostvaruju zavidne međunarodne rezultate u takmičenjima, grade kompetitivne radiostanice, te vladaju znanjem i raspolažu tehnikom potrebnom za realizaciju ovog inače značajnog logističkog i organizacijskog poduhvata.