Parlamentarna skupština BiH
0

Radioaktivna boja nije skladištena u podrumu

FENA
Od osnivanja (2000. godine) do danas nemamo saznanja, niti smo ikad odobravali smještaj, prometovali, lagerovali ili privremeno skladištili bilo kakav materijal ili opremu koja u sebi sadrži toksične ili radioaktivne elemente.

Ovo se navodi u odgovoru Službe za zajedničke poslove institucija BiH upućenom Sekretarijatu Parlamentarne skupštine BiH povodom napisa u dijelu medija prema kojima je u podrumu zgrade PSBiH svojevremeno skladištena boja koja posjeduje radioaktivna svojstva.

Dodaje se da za period do 2000. godine, iz razgovora s dugogodišnjim uposlenicima koji su radili u objektima kompleksa zgrada institucija Socijalističke Republike BiH, također nema naznaka da su se u ovim prostorima smještale materije ili oprema opasna po zdravlje i okolinu.

“Radi što objektivnije informacije, uputili smo upit i Federalnom zavodu za javno zdravstvo vezano za navedene informacije, a u usmenom razgovoru s direktorom Zlatkom Vučinom dobili smo informaciju u kojoj nas izvještava da su navodi iz novina netačni o čemu će nas i pismeno obavijestiti”, navodi se u dopisu Službe za zajedniče poslove institucija BiH.