BiH
0

Radikali RS-a protiv povećanja poslaničkih plaća, prijenosa ovlaštenja i rada RTRS-a

FENA
Predsjednik Srpske radikalne stranke Republike Srpske (SRSRS) Milanko Mihajlica najavio je danas da će ta stranka tražiti da se rapravlja o neprihvatljivoj Odluci Administrativne komisije o povećanju plaća poslanicima Narodne skupštine RS-a.

Naglasio je da će radikali predložiti određene mjere o tim, kako je naveo, spornim povećanjima poslaničkih plaća i plaćama zaposlenih u Vladi, posebno što opozicija nije mogla ni da odlučuje da li će plaće biti povećane, jer se nije želio donijeti zakon koji će transparentno regulirati tu oblast.

Mihajlica je na pres-konferenciji u Banjoj Luci potvrdio i da su poslanice Narodne skupštine povodom 8. marta dobile i po jednu prosječnu plaću, odnosno 600 KM, što je u skladu s novom odlukom skupštinske Administrativne komisije o povećanju plaća poslanicima u entitetskom parlamentu, čijih je pet članova SNSD-a, dva PDP-a i jednog SDA donijelo tu odluku.

Predsjednik radikala RS-a traži i od predsjednika RS-a Rajka Kuzmanovića i vladajućeg SNSD-a da konačno s riječi prijeđu na djela da bi se u Skupštini RS-a što prije obavila rasprava o efektima do sada prenijetih ovlaštenja s entiteta na nivo BiH.

On je na pres-konferenciji zatražio i da se u Skupštini RS-a raspravlja o revizorskom i finansijskom izvještaju o radu Radio-televizije RS-a.

Mihajlica je izrazio i nezadovoljstvo da je RTV pretplata povećana sa šest na 6,90 KM, a posebno uređivačkom politikom RTRS-a i "neprimjerenim političkim uticajem SNSD-a na tu medijsku kuću".

Izrazio je i kritiku na rad predsjednika Odbora za reviziju u Skupštini RS-a Dragana Mikerevića, navodeći da bi on trebao biti smijenjen jer do danas se nije raspravljalo o revizorskom izvještaju o poslovanju preduzeća "Putevi RS-a".