BiH
0

Radić i ostali: Suđenje uz isključenje javnosti

BIRN Justice Report
Saslušanje zaštićenog svjedoka pod pseudonimom C na suđenju četvorici optuženih za zločine u logoru Vojno kraj Mostara nastavljeno je, peti put zaredom, iza zatvorenih vrata. Ponovo je Tužilaštvo zahtijevalo da javnost bude udaljena, ali su razlozi koje su iznijeli, kao i odluka Sudskog vijeća, saopćeni na zatvorenoj sjednici.

“Tužilaštvo traži da zaštićeni svjedok C svjedoči iz zasebne prostorije i uz promjenu slike, te uz moguće isključenje javnosti. Svjedok je žrtva seksualnog nasilja”, rekao je tužilac Kwai Hong Ip, nakon čega je Staniša Gluhajić, predsjedavajući Sudskog vijeća, zatražio isključenje javnosti dok “tužilac ne iznese prijedloge za zaštitne mjere”.

Marko Radić, Dragan Šunjić, Damir Brekalo i Mirko Vračević su, kako stoji u optužnici, tokom 1993. godine učestvovali u progonima, mučenjima, silovanjima, ubistvima i zatvaranju Bošnjaka u logor Vojno kraj Mostara.

Prema navodima optužnice, Radić je bio komandant diverzantskog voda “Ivan Stanić Ćićo”, te zapovjednik Bjelopoljske bojne u sklopu Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane.

Šunjić je, kako stoji u optužnici, bio Radićev zamjenik, dok su Brekalo i Vračević bili stražari u logoru Vojno.

Tužilaštvo je do sada saslušalo pet svjedoka, od kojih su četiri svjedočila pod posebnim mjerama zaštite.

Nastavak suđenja je 27. jula 2007. godine.