BiH
170

Rade Aleksić: Srđanovo djelo pomaže čovjeku da pronađe sebe

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Polaganjem cvijeća na spomenik Srđanu Aleksiću na trebinjskom groblju u Podgljivlju danas je obilježeno 22 godine od smrti ovog mladića, koji je tokom rata stradao braneći prijatelja Bošnjaka.

Srđan je imao 27 godina kada je poginuo braneći prijatelja Alena Glavovića od pripadnika Vojske Republike Srpske.

Srđanov otac Rade Aleksić je nakon obilaska groba poručio da je djelo njegovog sina ostavilo traga i da utiče na čovjeka pomažući mu da pronađe sebe, osjeti dobrotu i ljubav, kao i potrebu da živi sa drugima, ali i da sve probleme rješava lijepom riječju i razumom.

"Bio bih sretan kada bi mladi ljudi shvatili da se sve može postići ljubavlju i pažnjom", rekao je Aleksić.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević naglasio je da je Srđanov čin u teškom ratnom vremenu pokazao vrijednost čovjeka, izdižući se iznad situacije u kojoj je bio.

"Trebinje i ja kao gradonačelnik mu odajemo posebnu poštu za taj njegov čin i izražavamo žaljenje što nije bilo 'više Srđana'", rekao je Vučurević.

S obzirom da je Srđan bio plivač, Vučurević je istakao da u Trebinju njegovo i ime bliskog mu rođaka (Srđan i Maksim) nosi Međunarodni plivački miting, te da sportski teren u ovom gradu nosi ime Srđana Aleksića.

Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Trebinja Rajko Ćapin rekao je da Trebinje cijeni Srđanov doprinos kao građanina i gaji uspomenu na tog mladog čovjeka.

Potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić istakao je da je Srđan primjer čojstva i junaštva koji je pokazao da se i u vremenu zla može ostati čovjek i pružiti ruka onome kome je potrebna, pa ako treba i život dati.

Rifat Rastoder, inicijator da Bulevar u Podgorici nosi Srđanovo ime, rekao je da se činom ovog mladog čovjeka mogu ponositi prvenstveno njegovi roditelji, a potom i narod iz koga potiče.

"U tom vremenu biti hrabar i odvažan i braniti nekoga ko je druge vjere je, ne samo hrabrost, nego izuzetna čovječnost", rekao je Rastoder i dodao da su te Srđanove vrline prepoznali u Crnoj Gori.

Srđanu je, između ostalog, posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH, a na Dan državnosti Srbije 2012. godine odlikovan je zlatnom medaljom "Miloš Obilić".

Alen Glavović, koga je spasio Srđan, živi u Švedskoj sa suprugom i dvoje djece.