|

Pojam junaštva: U Podgorici položeno cvijeće na Bulevaru Srđana Aleksića

Pojam junaštva: U Podgorici položeno cvijeće na Bulevaru Srđana Aleksića
53
A
Anadolija
27.1.2015. u 12:07
6
komentara
53

dijeljenja
1/5 Foto: Anadolija
2/5 Foto: Anadolija
3/5 Foto: Anadolija
4/5 Foto: Anadolija
5/5 Foto: Anadolija
Predstavnici Foruma Bošnjaka Crne Gore i Glavnog grada Podgorice položili su danas cvijeće na Bulevaru Srđana Aleksića, u znak sjećanja na 22.godišnjicu smrti vojnika Srđana Aleksića iz Trebinja, koji je 1993. godine ubijen, jer je branio sugrađanina druge nacionalnosti, Bošnjaka Alena Glavovića.
Na inicijativu Foruma Bošnjaka, nova saobraćajnica pored spomen parka na Pobrežju od 2013. godine nosi ime Bulevar Srđana Aleksića.

Mirsad Rastoder, iz Foruma Bošnjaka Crne Gore, kazao je da je Srđan Aleksić heroj ljudskosti.

"Pored njegovog drveta ljudskosti, ostavili smo cvijeće kao znak uspomene, a ostali predstavnici Foruma Bošnjaka su u Trebinju, da sa ocem Srđana Aleksića posjete njegov grob. Srđan Aleksić je heroj ljudskosti. On je izuzetan primjer mladog čovjeka, koji je svojim životom platio uvjerenje da su mu preči drug, komšija i prijatelj od bilo kakvih ideologija, pa čak i od vojne komande. Srđan Aleksić zaslužuje da bude u našim srcima, da trajno obilježi svaki prostor za generacije koje treba da uče da u multinacionalnim zajednicama treba graditi povjerenje", istakao je Rastoder.

Predsjednik Skupštine Podgorice Đorđe Suhih, koji je u ime Glavnog grada, položio cvijeće pored drveta, koje je zasađeno kao znak sjećanja na Srđana Aleksića, istakao je da je on svojom činom pokazao šta znači biti čovjek.

"On je pokazao ono što stalno pričamo, a to je pojam čojstva i junaštva. Junaštvo je braniti sebe od drugih, a čojstvo braniti druge od sebe. On je pokazao šta znači biti čovjek", rekao je Suhih.

U nekoliko gradova na teritoriji bivše Jugoslavije, ulicama ili bulevarima su data imena po Srđanu Aleksiću. Srđanu je u Bosni i Hercegovini posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava.

Na osnovu priče o smrti Srđana Aleksića snimljen je film "Krugovi", režisera Srdana Golubovića.

U posmrtnoj čitulji Aleksića, njegov otac Rade je napisao "Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost".

 
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...