Ministar protiv
176

"Rad" u Sarajevu predložio novi cjenovnik: Poskupljenje odvoza smeća do 75 posto

A. Ku.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Sarajlije su sve nezadovoljnije stepenom čistoće u glavnom gradu BiH, posebno zbog neodvoženja smeća koje nerijetko završi i pored kontejnera. Uprkos tome, KJKP "Rad" želi povećati cijene odvoza smeća i to od 60 do 75 posto, saznaje Klix.ba.

Nadzorni odbor "Rada" donio je Odluku o utvrđivanju Prijedloga cjenovnika usluga prikupljanja, odvoženja i deponovanja komunalnog otpada za pravna i fizička lica.

Predloženi cjenovnik
Predloženi cjenovnik

Prema tome, predloženo je da cijene usluga ovog preduzeća budu povećane sa početkom 2024. godine u iznosu od 63 posto za građane, prosvjetne ustanove i bolnice 60 posto, banke i pošte 75 posto te ljetne bašte 60 posto. U cijenu nije uračunat PDV od 17 posto.

Odluka Nadzornog odbora
Odluka Nadzornog odbora "Rada"

Odgovor na prijedlog cjenovnika "Radu" uputio je resorni ministar Almir Bečarević te je naveo da isti nije sačinjen u skladu s Rješenjem Konkurencijskog vijeća BiH.

Odgovor resornog ministra Almira Bečarevića
Odgovor resornog ministra Almira Bečarevića

Kako je naveo, Vijeće nije tražilo povećanje cijena usluga već diferenciranje cijena usluga za privredu u zavisnosti od vrste djelatnosti koja se obavlja u zgradama i prostorijama.

Odluka koju je usvojio NO "Rada" proslijeđena je Vladi KS na usvajanje.