Sastanak u Sarajevu
2

Rad Prve bošnjačke gimnazije i Gazi Husrev-begove medrese će regulisati stručni tim

Klix.ba
Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo će sa upravama Prve bošnjačke gimnazije i Gazi Husrev-begove medrese formirati stručni tim radi izrade prijedloga sporazuma kojim će se regulisati određena specifična pitanja vezana za rad ove dvije srednjoškolske ustanove.

Zaključak je donesen nakon sastanka direktora Prve bošnjačke gimnazije i Gazi Husrev-begove medrese Naide Muminović Hota i Mensura Malkića, direktora Uprave za obrazovanje, nauku i kulturu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Dževada Hodžića i ministrice za obrazovanje, nauku i mlade Zinete Bogunić.

Kako je obrazloženo, osnivači Prve bošnjačke gimnazije i Gazi Husrev-begove medrese su Rijaset i Sabor Islamske zajednice BiH dok njihov rad finansira Kanton Sarajevo, zbog čega ove dvije škole imaju dvojaku nadležnost, odnosno Kantona i Islamske zajednice.

"Neophodna je saglasnost i dogovor obje strane u regulisanju pitanja od značaja za rad ovih škola a koji se između ostalog odnose na izgled diploma koje izdaju, školski kalendar i druga specifična pitanja vezana za njihove nastavne planove i programe", naveo je Hodžić, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

Istakao je da obje ove škole provode sve propise KS-a vezane za Zakon o srednjem obrazovanju KS.

Sastanak je organizovan na poziv predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića, koji je kazao da Kanton Sarajevo u nekoliko procesa ima odličnu saradnju sa vjerskim zajednicama.

"Islamska zajednica je naš partner u procesu odgoja i obrazovanja naših mladih generacija. Nekoliko institucija čiji je osnivač Islamska zajednica finansira se iz Budžeta KS. Shvatamo neke specifičnosti i zahtjeve Islamske zajednice da se u nekim slučajevima izađe u susret njihovim potrebama. Sastanak je bio vrlo konkretan i ministrica Bogunić je predložila rješenja za probleme na koje nailazimo u praksi. Naše opredjeljenje i dalje ostaje dobar odnos sa vjerskim zajednicama, mislim da ćemo te odnose i dodatno unaprijediti", izjavio je ovom prilikom Konaković.