BiH
0

Račun Uprave za indirektno oporezivanje blokiran do daljnjeg

Sarajevo-x.com
Zgrada UIO
Zgrada UIO
Isplata s računa Uprave za indirektno oporezivanje BiH obustavljena je od 4. januara i nijedna konvertibilna marka ne može biti doznačena nižim nivoima vlasti dok državni budžet za 2011. godinu ne bude objavljen u Službenim novinama.

Vijeće ministara je 31. decembra donijelo odluku o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca ove godine. No, kako ne postoji pravni i zakonski osnov na koji bi se ona pozvala, državni trezor do daljnjeg ostaje zaključan.

Glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje Ratko Kovačević nije želio ni potvrditi ni demantovati da li je račun UIO blokiran, no kazao je da raspodjela trenutno ne ide, osim povrata PDV-a poreskim obveznicima i raspodjele posebne putarine za izgradnju autoputeva. Sredstva od PDV akciza se ne raspoređuju.

"Da bi se znalo sa koliko sredstava će se finansirati distrikt Brčko i entiteti, mora se znati koliko će se odvojiti za finansiranje državnih institucija. S obzirom na to da nije poznata činjenica koliko sredstava od indirektnih poreza će biti raspoređeno državnim institucijama, nepoznato je i koliko svima ostalima pripada. Mi smo prema svim relevantnim faktorima još tokom 2011. uputili dopis i upozorili na te zakonske odredbe. Nažalost, do danas nemamo te ulazne parametre da znamo koliko kome trebamo rasporediti", pojašnjava Kovačević.