Zaraženi studenti
44

Q groznica otvorila brojna pitanja: Šta se dešava na Veterinarskom fakultetu i farmi Bojnik

Nataša Vasić
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nekoliko studenata Veterinarskog fakulteta u Sarajevu razboljelo se usljed zaraze Q groznicom. U toku su provjere i analize uzoraka kako bi se utvrdilo gdje je došlo do zaraze, a na jednoj od farmi gdje su studenti imali praksu, pronađena je Q groznica.
Laboratorija Veterinarskog fakulteta je uradila analizu uzorka živog teleta sa Poljoprivrednog dobra Butmir prilikom čega su utvrdili da je pronađen gen koji nosi Q groznicu. Te podatke su zatim dostavili i kantonalnoj inspekciji, no iz tog poljoprivrednog dobra ističu da Veterinarski fakultet nema zvanični certifikat za obavljanje ovakvih analiza. Zbog toga su u toku inspekcijske provjere.

Sumnja se da je Poljoprivredno dobro Butmir mjesto zaraze studenata s obzirom na to da je praksa rađena u ovom gazdinstvu te s obzirom na pozitivan nalaz Veterinarskog fakulteta nakon kojeg je ovdje preventivno obustavljena praktična nastava.

Dekan Veterinarskog fakulteta Muhamed Smajlović je za Klix.ba kazao jučer kako još nije utvrđena sigurna povezanost između farme Bojnik u Butmiru i zaraženih studenata, ali da je s obzirom na pozitivne slučajeve, reagovano preventivno pa je praksa obustavljena.

"Ima par slučajeva, sad da li se mogu povezati sa (PD Butmir) to još ne znamo. Previše je rano da se o tome uopće govori. Mi smo već pokrenuli analizu, uzoraka koji dolaze i obustavili nastavu. Iako nemamo vezu direktnu sa tim, obustavili smo sve i prešli na druge nastavne baze", kazao nam je.

Dok javnost piše o "kruškama", iz farme Bojnik demantuju "jabuke"

Na adresu Klixa je jučer stigao i demantij iz farme Bojnik u kojem oni negiraju postojanje Q groznice kod stoke prilažući kao dokaz negativan rezultat analize rađene u 11. mjesecu prošle godine, ignorišući da je i nakon toga rađena analiza uzoraka sa farme Bojnik, koja je pokazala suprozno.

Tvrde i da će tužiti Veterinarski fakultet zbog izlaženja u javnost sa informacijama o postojanju Q groznice na farmi Bojnik uprkos tome što nisu certificirani za vršenje takvih analiza.

Oni naglašavaju da nijedan uposlenik Poljoprivrednog dobra Butmir nije imao simptome Q groznice zbog čega sumnjaju u to da su se studenti zarazili baš ovdje. Ističu da farma provodi sve mjere propisane zakonom, no studenti tvrde da se od problema na ovoj farmi godinama okreće glava te da životinje borave u nehumanim uslovima.

Fotografija sa farme Bojnik koja je ustupljena portalu Klix
Fotografija sa farme Bojnik koja je ustupljena portalu Klix

Ova farma uživa i čestu pomoć kantona pa je tako ministarstvo privrede Kantona Sarajevo nedavno ovom gazdinstvu doniralo nove junice, a u decembru prošle godine su finansijski pomognuti s ciljem zatrpavanja potoka na farmi, koji je predstavljao problem zagađenja životne sredine.

Adnan Delić u jednoj od posjeta farmi Bojnik
Adnan Delić u jednoj od posjeta farmi Bojnik

Osim toga, dekan Smajlović je jučer dao izjavu o Q groznici za tri medija i u svakom se njegova izjava razlikuje. U jednoj izjavi je zaraženo jedno tele, u drugoj je riječ o jednoj djevojci, a u trećem tvrdi da ne postoji nikakva infekcija. To mnogo govori o spretnosti upravljanja kriznom situacijom.

Također, o zaraženosti studenata nije obaviješten Zavod za javno zdravstvo uprkos tome što imaju potvrđene pozitivne nalaze koji su urađeni u certificiranoj laboratoriji na KCUS-u. Klix.ba je u posjedu tih nalaza, ali ih neće objaviti zbog poštovanja privatnosti pacijenata čiji je uzrok analiziran.

Do sada je sigurno potvrđenih pet slučajeva zaraze, a postoji još studenata, koji se ne osjećaju dobro. Osim studenata veterine, na ovoj farmi su bili i studenti Poljoprivrednog fakulteta.