|

Putuj Evropo, nemoj više čekati na nas

Putuj Evropo, nemoj više čekati na nas
0
S
Sarajevo-x.com
8.1.2011. u 23:59
9
komentara
0

dijeljenja
Putuj Evropo, nemoj više čekati na nas
Nijedna od zemalja bivše Jugoslavije koje nisu u Evropskoj uniji nije čista od korupcije, a eventualno širenje EU na prostor Balkana dodatno onemogućava podatak da su u ovom dijelu svijeta korumpirane i "velike ribe".
Protiv optužbi za korupciju bore se bivši i aktuelni lideri Hrvatske, Crne Gore i Kosova, ali ni druge zemlje Balkana nisu daleko odmakle.

Korupcija prati zemlje Balkana kao sjena

I dok se vlasti širom regiona bore protiv kriminala i korupcije, bivši premijeri i drugi visoki dužnosnici su pod istragom zbog pronevjere miliona, kriminalne prošlosti, trgovine oružjem, drogom, ljudskim organima... Prema izvještajima, neki su te malverzacije činili uz prećutno odobravanje Zapada.

Ni u Bosni i Hercegovini, jasno, stanje nije za pohvalu. Kako je nedavno iznio Transparency International, ni godinu dana nakon donošenja Strategije za borbu protiv korupcije u našoj zemlji, njena primjena nije počela, a institucije koje su uključene u njenu primjenu o tom dokumentu se informišu iz medija, što je apsurdno.

I dok slušamo floskule kako se radi na izgradnji institucija i službi u kojima nema mjesta korupciji, stvarnost nas šamara podacima poput onog da je svaki četvrti građanin podmitio javnog službenika.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...