Negativa(c) dana
0

Putuj Evropo, nemoj više čekati na nas

Sarajevo-x.com
Nijedna od zemalja bivše Jugoslavije koje nisu u Evropskoj uniji nije čista od korupcije, a eventualno širenje EU na prostor Balkana dodatno onemogućava podatak da su u ovom dijelu svijeta korumpirane i "velike ribe".

Protiv optužbi za korupciju bore se bivši i aktuelni lideri Hrvatske, Crne Gore i Kosova, ali ni druge zemlje Balkana nisu daleko odmakle.

Korupcija prati zemlje Balkana kao sjena

I dok se vlasti širom regiona bore protiv kriminala i korupcije, bivši premijeri i drugi visoki dužnosnici su pod istragom zbog pronevjere miliona, kriminalne prošlosti, trgovine oružjem, drogom, ljudskim organima... Prema izvještajima, neki su te malverzacije činili uz prećutno odobravanje Zapada.

Ni u Bosni i Hercegovini, jasno, stanje nije za pohvalu. Kako je nedavno iznio Transparency International, ni godinu dana nakon donošenja Strategije za borbu protiv korupcije u našoj zemlji, njena primjena nije počela, a institucije koje su uključene u njenu primjenu o tom dokumentu se informišu iz medija, što je apsurdno.

I dok slušamo floskule kako se radi na izgradnji institucija i službi u kojima nema mjesta korupciji, stvarnost nas šamara podacima poput onog da je svaki četvrti građanin podmitio javnog službenika.