Ukinuta linija Sarajevo - Budimpešta
0

FOTO / Putnici ŽFBiH: Ostavili ste nas na cjedilu, ne možemo se vratiti kući

Piše: J. Hadžiahmetović
Željeznička linija Sarajevo - Budimpešta ukida se 9. decembra, što je izazvalo negodovanje mnogih građana u BiH koji su nerijetko koristili ovu vrstu prijevoza kako bi posjetili glavni grad Mađarske. Mnogo je onih koji su kupili povratne karte za ovo odredište i sada se pitaju šta će biti sa njihovim povratkom kući.
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Prema novom redu vožnje, Željeznica Federacije BiH za 2012./2013. godinu, koji stupa na snagu 9. decembra, osim linije Sarajevo - Budimpešta, ukida se i linija za Beograd te noćni voz za Zagreb.

Mnogi građani BiH, koji se trenutno nalaze u Budimpešti, ostali su zatečeni ovom odlukom i sada ne znaju kako da se vrate u Sarajevo. Za povratnu kartu platili su 109 KM i, kako su nam kazali, kontaktirali su Željeznice FBiH, gdje su im kazali kako "povrata novca niti nadoknade troškova nema", te im poručili da "tuže Vladu" jer im ne mogu pomoći niti imaju načina da ih prebace do Sarajeva.

"Tri prijatelja i ja kupili smo 13. 11. povratne karte Sarajevo - Budimpešta -Sarajevo, odakle smo imali let za Bangkok. Karte važe do 13.12., a sada se nalazimo u situaciji da se ne mozemo vratiti kući. Prodaju povratne karte do posljednjeg dana bez upozorenja i ostave te u Budimpešti na cjedilu", kaže jedan nezadovoljni bh. građanin te dodaje kako mnogo ljudi traži način da se vrati iz glavnog grada Mađarske.

"Kakva je ovo država? Kakva je ovo politika? Sramota...", dodaje naš sagovornik.

Foto: Čitatelj/Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Zatražili smo odgovor i iz Željeznica Federacije BiH gdje su nam kazali kako su svi putnici, koji su nakon 09. novembra 2012. godine kupili povratnu kartu za međunarodne relacije Sarajevo - Beograd - Sarajevo, Sarajevo - Budimpešta - Sarajevo te za noćni voz Sarajevo - Zagreb, na vrijeme upozoreni na blagajnama i informacijama Željeznica FBiH da će povratne karte moći iskoristiti samo do 08.12.2012. godine, jer se nakon tog datuma pomenute linije ukidaju.

"Svi putnici koji ne iskoriste mogućnost povratka do 08.12.2012. godine, trebaju se javiti Sektoru kontrole prihoda na Željezničkoj stanici u Sarajevu da bi ostvarili povrat novca za neiskorišteni dio karte", kazala je za naš portal Senka Račić iz Službe za odnose s javnošću ŽFBiH.