|

Putevi droge u BiH: SIPA za samo tri mjeseca otkrila 800 kilograma narkotika

Putevi droge u BiH: SIPA za samo tri mjeseca otkrila 800 kilograma narkotika
326
M. N.
30.1.2020. u 12:24
27
komentara
326

dijeljenja
Putevi droge u BiH: SIPA za samo tri mjeseca otkrila 800 kilograma narkotika
Od oktobra 2019. do januara 2020. godine pripadnici SIPA-e otkrili su više od 800 kilograma marihuane i skanka u tri odvojene akcije te su spriječili da na ilegalnim tržištima završi droga vrijednosti više miliona KM. Za razliku od prethodne godine, zaplijenjena je i manja količina kokaina.
U posljednjoj akciji SIPA-e koja je provedena pod nadzorom Tužilaštva BiH, koja je provedena na području Gornjeg Vakufa 26. januara, u jednoj firmi je zaplijenjeno 400 kilograma skanka, a uhapšena je jedna osoba, odnosno vlasnik. Vrijednost na ilegalnom tržištu se procjenjuje na oko dva miliona KM.Krajem novembra prošle godine u akciji A1 pripadnici SIPA-e su u saradnji sa službenicima Granične policije i Uprave za indirektno oporezivanje na području Trebinja otkrili 100 kilograma marihuane. Droga je otkrivena u kamionu kojim je upravljao državljanin Crne Gore. Vrijednost ove droge na ilegalnom tržištu je oko 300 hiljada KM.Samo mjesec prije ove akcije, pripadnici SIPA-e proveli su akciju kodnog naziva "Tebra" u okviru koje je na području Čapljine pronađeno 300 kilograma skanka. Vrijednost ove droge na ilegalnom tržištu iznosi četiri miliona KM.Prema izvještaju EUROPOL-a, BiH je već godinama glavna ruta za prijevoz droga prema zapadnom tržištu. U izvještajima je naglasak na kokain, ali se spominje i heroin. Ipak, kokain se otkriva u najmanjim ili skoro nikakvim količinama. Tako SIPA do septembra 2019. nije oduzela ni gram kokaina, a veći plijen nisu imale ni druge agencije.

SIPA je u Mostaru 29. januara pronašla 85 vrećica kokaina, u okviru akcije kodnog naziva "Buna". Akciju su proveli po nalogu Kantonalnog suda u Mostaru. Gram kokaina na ilegalnom tržištu košta oko 146 KM. U oktobru prošle godine službenici PU Banja Luka uhapsili su jednu osobu kod koje je pronađeno 120 grama kokaina.Prema podacima Granične policije u prošloj godini je oduzeto 201,6 grama heroina, 24,01 grama speeda i 13,45 grama kokaina. I dalje se zapljenjuje najviše marihuana, a pripadnici kantonalnih i entitetskih MUP-ova u okviru akcija otkrivaju i laboratorije za uzgoj ove droge.

Pripadnici MUP-a HNK uhapsili su početkom januara dvije osobe kod kojih su pronađeni oružje i droga, među kojom je i heroin.

Najveću zapljenu heroina imali su službenici Uprave za indirektno oporezivanje koji su detaljnim pregledom pošiljke u Zenici 19. jula 2017. godine pronašli 82 kilograma ove droge vrijednosti oko 12 miliona KM. Istragu vodi Tužilaštvo BiH, a rezultati nikada nisu saopćeni.Nije riješen ni slučaj 65 kilograma marihuane koja je pronađena u kombiju na autouputu kod Banje Luke u maju prošle godine, kao ni slučaj iz oktobra 2013. godine kada su pripadnici MUP-a RS na području Laktaša zaplijenili više od tone skanka višemilionske ulične vrijednosti. Za ovo su bili nadležni MUP RS i entitetska tužilaštva.
Prijavi grešku


Komentari (27)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...