BiH
78

Put za Trebević u lošem stanju, rekonstrukciju sprečava prolazak kroz četiri entitetske granice

Piše: A. Z.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Uprkos tome što je Trebević sve atraktivnija lokacija među ljubiteljima prirode, regionalni put R-446 koji počinje od magistralnog puta M-18 u Lukavici i vodi prema Trebeviću nije u najboljem stanju, a iz Direkcije za puteve KS ističu da je teško organizovati održavanje puta koji prolazi kroz četiri entitetske granice i ima složenu konfiguraciju terena.

"Radovi na sanaciji dijela puta koji se nalazi na teritoriji Kantona Sarajevo rađeni su 2015. godine kada je izvršena sanacija oštećenja kolovoza na dužini od oko 80 metara. U sklopu tih radova izvršena je i sanacija rupa. U ovoj godini nije planirana rekonstrukcija ovog puta, ali ćemo u sklopu ljetnog održavanja izvršiti sanaciju udarnih rupa i drugih oštećenja", kazao je za Klix.ba Nermin Drnda, direktor Direkcije za puteve KS.

Dio puta koji vodi do Trebevića i nastavlja prema Palama, na dva mjesta ulazi u područje Federacije BiH u općinama Novo Sarajevo i Stari Grad i njegova ukupna dužina je oko 3,1 kilometara. U nadležnosti Puteva Republike Srpske je 30,711 kilometara puta od čvora Kule do čvora Pale 3. Posljednji projekt koje je ovo preduzeće realizovalo na ovom dijelu puta završen je 2013. godine.

"Na navedenom putnom pravcu vrši se redovno održavanja u zimskim i ljetnim uslovima eksploatacije puta i do sada nije bilo prigovora na radove u koja su uložena značajna materijalna sredstva. U periodu od 2009. do 2013. godine realizovana je izgradnja regionalnog puta R-446 Lukavica – Pavlovac, dionica Zagoni – Jasik, a vrijednost radova je bila 14.127.075,65 КМ", kazali su nam iz JP Putevi Republike Srpske.

Iz preduzeća ističu da će trenutno spuštanje nivoa puta biti otklonjeno kada se za to stvore finansijski i tehnički uslovi.

"Na R-446 postoji određeni broj denivelacija kolovoza koje prema ograničenjima brzina kretanja na predstavljaju problem po sigurnost učesnika u saobraćaju. Neophodno je pristupiti izradi projekata sanacije sa geološkim ispitivanjima", navode iz Puteva RS.