Opasne namjere
400

Put u neizvjesno: Danas se određuje datum posebne sjednice Narodne skupštine RS-a

G. M.
Narodna skupština RS-a mogla bi izazvati još dublju krizu
Narodna skupština RS-a mogla bi izazvati još dublju krizu
Kolegij Narodne skupštine Republike Srpske danas bi trebalo da utvrdi termin održavanja 22. posebne sjednice i prijedlog dnevnog reda.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je ranije da očekuje da će do kraja oktobra stići prijedlozi izmjena i dopuna zakona u vezi s vraćanjem nadležnosti Republike Srpske, nakon čega će vrlo brzo biti zakazana posebna skupštinska sjednica.

U Banjoj Luci je jučer održana posebna sjednica Vlade Republike Srpske, na kojoj je razmatrana usmena informacija o, kako je navedeno, "zaštiti ustavnih prava Republike Srpske garantovanih Dejtonskim mirovnim sporazumom".

Ekspertski timovi iz različitih oblasti, prema planu, do 28. oktobra će pripremiti prijedloge zakona u vezi sa "zaštitom ustavnih prava Republike Srpske garantovanih Dejtonom", o kojima će se izjasniti Narodna skupština Republike Srpske, saopćeno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS.

Posebnoj sjednici Vlade prisustvovali su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je, podsjetimo, najavio vraćanje nadležnosti u oblasti sigurnosti i pravosuđa, odnosno povlačenje RS-a iz Oružanih snaga BiH, SIPA-e, VSTV-a, OSA-e itd.

Pravni stručnjaci, pak, upozoravaju da povlačenje saglasnosti na ove zakone u NSRS-u nije dovoljno i neće proizvesti pravno dejstvo, jer su ovi zakoni usvojeni u Parlamentu BiH i samo tamo mogu biti mijenjani ili stavljeni van snage.