Pravilnik u zraku
50

Put (ne)pušača u Federaciji BiH ili šta su radile vlasti i lobisti godinu dana

Piše. D. Be.
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ilustracija: A. L./Klix.ba
U Federaciji BiH prije godinu dana je donesen zakon o zabrani pušenja ali ni nakon 365 dana ni konzumenti cigareta niti vlasnici ugostiteljskih objekata ne znaju šta tačno smiju, a šta ne smiju.
Krivci za takvu ležernu situaciju su Ministarstvo zdravstva Federacije BiH i Udruženje PROI koje je godinama zagovaralo zabranu pušenja, a ni nekoliko dana od početka primjene zakona nisu kreirali pravilnik na osnovu kojeg bi ugositelji odmah znali na čemu su.

Prema njihovim neuvjerljivim izjavama potpuno je jasno da ni sami ne znaju kojim putem će i na koji način ići primjena zakona.

"Mi radimo na tome s Ministarstvom, bit će objavljen u narednom periodu, uskoro", rekli su nam iz PROI-ja. U Ministarstvu zdravstva se ne javljaju po ovom pitanju, a ugostitelji s kojima smo razgovarali proteklih dana kažu da im situacija nije uopće jasna.

Zbog toga su nadležni ostavili period od još šest mjeseci (do novembra 2023. godine) za dodatno prilagođavanje i u tom periodu će se samo izdavati opomene fizičkim licima koji ne poštuju zakon dok će vlasnici pričekati na pravilnik.

Sve ovo izaziva veliku konfuziju za sve one koje pogađa ovaj zakon.

Tako će konzumenti duhanskih proizvoda u ugostiteljskim i drugim javnim objektima možda i moći zapaliti cigaretu ako im vlasnik dozvoli ili će ih u suprotnom opomenuti inspektor. S druge strane neki ugostitelji će se odlučiti za dozvolu pušenja u svojim objektima, ali ako ne poslužuju hranu, a možda će morati i ograditi prostorije, ukoliko imaju dovoljan broj kvadratnih metara.

Primjena zakon o zabrani pušenja u samo jednom dijelu Bosne i Hercegovine neodoljivo podsjeća na tzv. put pacijenta u zdravstvenom sistemu u kojem su godinama nezadovoljni svi akteri, i korisnici i pružatelji usluga. Također će biti interesantno i vidjeti da li će elektronske cigarete i slični proizvodi preuzeti primat nad običnim cigaretama i da li se duhanska industrija uspjela osigurati i na ovom zakonu.

Vrijeme koje će proteći do kreiranja i stupanja na snagu pravilnika o zabrani pušenja ovaj proces možemo tretirati i kao proces definisanja puta (ne)pušača u Federaciji BiH.