Konjic
0

Pustili psa da se iživljava na drugom i uživaju u borbi

Sarajevo-x.com
Redakciji portala Sarajevo-x.com obratio se anonimni prijatelj životinja koji je želio ponovo skrenuti pažnju javnosti na iživljavanje ljudi nad jadnim životinjama. On nam je poslao snimak još jedne nezakonite, brutalne borbe pasa, ili bolje reći, treniranja psa. Iako snimak okrutnog postupanja prema životinjama datira s kraja 2009. godine, ističemo da je ovo nešto što se svakodnevno dešava, te da je krajnje vrijeme da nadležni poduzmu odgovarajuće korake u provođenju zakona o zaštiti i dobrobiti životinja. <b>Upozoravamo vas da se radi o uznemirujućim snimcima.</b>

Kako saznajemo, snimak doslovnog iživljavanja nad životinjama načinila su dvojica mladića iz Konjica, kojima je očito "zanimljivo" iživljavati se nad nesretnim životinjama.

Kao što se može vidjeti na snimku, bul terijer doslovno trenira na mnogo manjem i vezanom psu. Grize ga i neprestano obara na zemlju, a kada slabiji pas počne cviliti od boli, mladići likuju i nastavljaju napuckavati bul terijera. Na snimku se također čuje kada jedan od mladića govori kako bi trebali dovesti još jednog psa "da pokaže svoje sposobnosti".

"Al' je rastavi, brate", čuje se na snimku kako govori jedan od mladića posmatrajući kako nemoćni pas leži na zemlji dok ga drugi terijer grize.

Cijeli snimak koji traje preko četiri minute je zaista potresan, i preporučujemo onima sa slabijim stomakom da ne gledaju.

Napominjemo, prije nekoliko mjeseci na portalu Sarajevo-x.com objavljen je također potresni snimak brutalnog iživljavanja na životinjama. Članovi brojnih udruženja ljubitelja životinja protestvovali su tada u Sarajevu tražeći da se se počne provoditi državni zakon o zaštiti i dobrobiti životinja, te odredbe Federalnog krivičnog zakona koje se tiču nasilja nad životinjama, posebno jer se radi o uvjetima koje BiH mora ispuniti u okviru Evropskog partnerstva.

Također, još tada je zatraženo da nadležni prošire istrage u vezi s nezakonitim borbama pasa da bi organizatori bili kažnjeni najvećom mogućom zatvorskom kaznom, međutim od tada pa sve do danas ništa nije urađeno.

Nezakonite borbe pasa dešavaju se svaki dan u svim dijelovima BiH i na stotine životinja u BiH pate, drže se u nehumanim uslovima i iskorištavaju za borbe pasa u kojima mnogi od njih smrtno stradaju ili bivaju ubijeni nakon poraza.