MUP SBK
0

Potraga za djevojkom koja je bacila štenad

SRNA
Policija iz Bugojna intenzivno traga za djevojkom sa šokantnog snimka koji je obišao svijet na kojem ona hladnokrvno baca štenad u rijeku, saopštio je portparol MUP-a Srednjobosanskog kantona (SBK) Sefir Baručija.

Baručija je rekao da je slučaj policiji prijavilo Udruženje za zaštitu životinja "Flekica" iz Bugojna - prenose sutrašnje "Nezavisne novine".

Veterinarska inspektorica SBK-a Nada Mustafić kaže da nije ni čula za slučaj bacanja kučića u rijeku, i dodaje da će uraditi sve da ispita taj slučaj. 

Uprkos učestalim primjerima zlostavljanja nedužnih životinja, državna veterinarska inspektorica za kontrolu dobrobiti životinja Inga Dujmović naglašava da je zadovoljna provođenjem Zakona o dobrobiti i zaštiti životinja.

Velimir Ivanišević, osnivač Udruženja građana za sprječavanje okrutnosti nad životinjama "SOS" Sarajevo, tvrdi da ovaj videosnimak, ali i niz ranijih slučajeva zlostavljanja životinja, dokazuju da je BiH "bolesno društvo".

Komentarišući snimak koji treći dan šokira građane širom BiH i svijeta, Ivanišević je rekao da je poražavajuće to što su protiv zlostavljača životinja u BiH do sada samo podnošene prekršajne prijave, ali da niko nije kažnjen. "To je strašno. Porazna je činjenica da se zlostavljači životinja sada čak i snimaju kamerom", ističe Ivanišević.

Komentarišući činjenicu da se maloljetnici učestalo pojavljuju kao zlostavljači životinja, psiholog u instituciji Ombudsman  za djecu Republike Srpske  Andrea Stanković tvrdi da je nasilno ponašanje prema životinjama već dugo poznato kao indikator opasne psihopatologije.
Prema riječima Ljiljane Gojić, glavnog republičkog veterinarskog inspektora RS, za ubijanje životinje bez razloga, te nanošenje bola i mučenje, zakonom je predviđena kazna  od 3.000 do 12.000 KM.