Dodatnih 150 litara
153

Pušten u rad bunar na izvorištu Bačevo, dodatne količne vode za Sarajevo

Klix.ba
Rezultat saradnje KJKP Vodovod i kanalizacija s Vodovodom grada Istanbula (ISKI) je jučerašnje puštanje u rad još jednog bunara na najvećem izvorištu Bačevo.

To je treći bunar u nizu novoizgrađenih bunara što, s prethodna dva, znači da će u sistem biti pušteno dodatnih 150 l/s vode.

Iz KJKP Vodovod i kanalizacija su saopćili da su ovi radovi privedeni kraju velikim zalaganjem uposlenika ovog preduzeća koji su učestvovali na izgradnji objekata i instaliranju hidromašinske i elektroopreme.

"Puštanjem u rad ovog bunara dobit ćemo dodatnih 50 l/s vode u sistemu. Nove količine vode s ovog bunara su usmjerene u potisni cjevovod, za pravac pumpanja rezervoara Mojmilo, što će značiti da se u sušnom periodu ublaže noćne redukcije vode u Kantonu Sarajevo. Ovo predstavlja još jedan korak ka stabilizaciji i normalizaciji vodosnabdijevanja Kantona Sarajevo", rekao je Nezir Hadžić, direktor KJKP Vodovod i kanalizacija.

Pumpu za ovaj novoizgrađeni bunar donirao je Vodovod grada Istanbula (ISKI).

Iz ovog preduzeća ističu da će saradnja između Istanbulskog vodovoda i KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo biti nastavljena i u narednom periodu u obliku materijalno-tehničke pomoći, što će doprinijeti rješavanju problema vodosnabdijevanja Kantona Sarajevo.

Sve aktivnosti Uprave preduzeća, na čelu s direktorom Nezirom Hadžićem, koje se provode, usmjerene su ka ostvarenju projekta "Sarajevo bez redukcija".

Memorandum o razumijevanju između Istanbulskog vodovoda i KJKP "Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo potpisali su direktor KJKP ViK Nezir Hadžić i direktor ISKI Fatih Turan.