O krizi na Bliskom istoku
128

Pusić o navodnim "islamskim ratnicima" u BiH: Bh. muslimani su dokaz da je islam dio evropske tradicije

M. G.
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Bivša hrvatska ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić komentarisala je pojedine navode hrvatskih političara o navodnom postojanju "islamskih ratnika" u Bosni i Hercegovini u kontekstu velike krize na Bliskom istoku i sukobu Izraela i Hamasa.

Pusić je u intervjuu za Index govorila o brojnim aktuelnim pitanjima, s posebnim osvrtom na situaciju na Bliskom istoku, a u jednom pitanju odgovorila je na pitanje kako će se ta kriza odraziti na situaciju u BiH.

Pusić je rekla da je situacija u BiH rezultat dugogodišnje loše politike na više nivoa.

"Tragedija koja se događa u Izraelu tu može biti dobro upozorenje. Da prvo razjasnimo jednu stvar: Bošnjaci, odnosno da budem precizna, islam u BiH nije džihadistički islam. Upravo obrnuto, bosanskohercegovački muslimani su dokaz da je ta, jedna od tri velike monoteističke religije, dio i evropske kulturne tradicije", kazala je Pusić.

Prema njenim riječima, apsolutno je nesporno da su islamistički religiozni fanatici pokušali prodrijeti u BiH za vrijeme rata.

"Kao i religijski fanatici svi i svugdje u vremenu velike nesigurnosti, stradanja i previranja. Jesu li uspjeli uništiti evropski islam Bosne i Hercegovine? Nisu. To je ogroman kapital na kojem treba graditi, a ne ga permanentno pokušavati zanijekati i uništavati. Najveća je pogreška gurati bilo koju društvenu grupaciju, a naročito jednu naciju ili pripadnike jedne religije, u ekstremizam. Jer ako ste dovoljno ludi, to vam može i uspjeti", dodala je ona.

Naglasila je da misli da rat u Izraelu nije ništa opasniji za BiH nego što je to za Hrvatsku.

"A najbolji način da tako i ostane i da se ne podgrijava bilo koji ekstremizam je funkcionirajuća država BiH, aktivna promocija inkluzivnog BiH društva i obustavljanje stalne proizvodnje krize, koja možda jest u interesu pojedinih političara, ali sigurno nije u interesu BiH, kao ni njenih susjeda", zaključila je Pusić.