Burno u Saboru
120

Pusić: Deklaracija govori samo o stavu HDZ-a, a Dodik diktira reakcije iz Hrvatske

Klix.ba
Vesna Pusić (Foto: FENA)
Vesna Pusić (Foto: FENA)
Bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske i aktuelna tasupnica GLAS-a u Saboru Vesna Pusić oštro se usprotivila donošenju deklaracije o položaju Hrvata u BiH u Saboru Hrvatske.

"Sabor može i treba raspravljati o susjednim državama s kojima želi dobre odnose, treba raspravljati o položaju Hrvata u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Austriji. Međutim ovaj tekst deklaracije nije o položaju Hrvata u BiH. On ništa ne govori o Hrvatima u Republici Srpskoj, Sarajevu, čak ni u Hercegovini. Ova Deklaracija govori samo o HDZ-u u BiH, a posredno i o HDZ-u u Hrvatskoj. Ovo je Deklaracija o stavu HDZ-a prema BiH. Ovo je direktno miješanje u unutrašnje stvari BiH. Milorad Dodik diktira hrvatske reakcije na situaciju u BiH. Ova Deklaracija je protiv ugleda, utjecaja i naročito direktno protiv interesa Hrvatske", kazala je Pusić.

Zlatko Hasanbegović iz Neovisnih zastupnika za Hrvatsku bio je veoma oštar prema Željku Komšiću, članu Predsjedništva BiH, kojeg je nazvao "titoističkim mahalskim, uličnim demagogom, prodavačem magle i uzurpatorom i rušiteljem BiH".