Izložba fotografija
50

"Pušenju je mjesto u muzeju": Propaganda duhanske industrije s početka 20. stoljeća

Piše: E. M.
Detalj sa izložbe fotografija (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Udruženje laringektomiranih osoba "Glas" iz Zenice u sklopu Dana otvorenih vrata Službe za bolesti uha, grla, nosa i maksilofacijalu hirurgiju večeras je u Muzeju grada Zenice upriličilo izložbu "Pušenju je mjesto u muzeju" i promociju filma "Život bez glasnica".

Večerašnji događaji u Muzeju grada Zenice uvod su u Obilježavanje svjetske sedmice svijesti o tumorima glave i vrata, a naziv izložbe je sarkastičnog naziva jer su u sklopu nje predstavljeni propagandni materijali koji su početkom 20. stoljeća objavljivani u medijima gdje su cigarete predstavljane kao spas od stresa, osvježenje i pozitivna stvar u društvu.

U svrhu marketinga početkom 20. stoljeća, proizvođači cigareta, nisu birali oružje da dođu do konzumenata. Tako su na propagandnim materijalima često bila djeca, doktori i vrhunski sportisti. Specijalista Otorinolaringologije i predsjednik Upravnog odbora Udruženja laringektomiranih osoba "Glas" Zenica Haris Hatibović je kazao kako izložba ima za cilj da posjetiteljima pokaže šta ih očekuje u budućnosti.

"Ovo je prikaz brutalne marketinške strategije duhanske industrije s početka 20. vijeka. Cilj nam je da prikažemo posjetiteljima ovu strategiju s napomenom da će se brojni drugi proizvodi u budućnosti isto ovako prezentovati da su 'lijek'", kazao je Hatibović.

U sklopu večerašnjeg događaja izvršena je i projekcija filma "Život bez glasnica" u produkciji Hrvatske zajednice laringektomiranih osoba, koja s Udruženjem "Glas" Zenica ima vrhunsku saradnju.

Hatibović je dodao kako će u četvrtak u Kantonalnoj bolnici Zenica u Službi za bolesti uha, grla, nosa i maksilofacijalne hirurgije biti upriličen Dan otvorenih vrata kada će građani Zeničko-dobojskog kantona moći izvršiti preglede bez uputnice.

U petak će u Hotelu Zenica u 18 sati biti predstavljena nova usluga polisomnografije koja se vrši na Službi za ORL i MFH Kantonalne bolnice Zenica, a događaj je namijenjen prvenstveno za doktore porodične medicine, specijaliste interne medicine, neurologije, pulmologije te druge zainteresovane.

U okviru stručnog simpozija otorinolaringologa s međunarodnim učešćem u Hotelu Zenica planirano je da po prvi put u Bosni i Hercegovini laringektomirana osoba (osoba kojoj je odstranjen grkljan i koja diše na otvor na vratu) zapliva, što bi bio značajan napredak u rehabilitaciji i psihoonkološkoj potpori laringektomiranih osoba.